Volledig scherm
Boven in beeld de grote groep voorstanders en onder in beeld de groep van Kick Out Zwart Piet voor de Catharinakerk in Eindhoven op 17 november 2018. © ED

Gebiedsverbod voor 16 relschoppers tijdens komende intocht Sinterklaas in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft zestien personen een gebiedsverbod gegeven voor de officiële intochten van Sinterklaas dit jaar én volgend jaar. Het verbod geldt voor een gebied rondom de route van de intocht. De zestien moeten zich tijdens de intocht melden op het politiebureau in Eindhoven.

Tijdens de sinterklaasintocht op 17 november 2018 kwam een grote groep voorstanders van Zwarte Piet bijeen op het Catharinaplein in Eindhoven. Die groep keerde zich tegen leden van Kick Out Zwarte Piet, die daar, zo stelt de gemeente, volgens de regels een demonstratie hielden.

Zestien personen uit de groep hebben zich daarbij volgens de burgemeester ernstig misdragen en openlijk geweld gepleegd tegen de demonstranten. De politie stelde vast dat de groep beledigende leuzen riep en onder andere eieren en bierblikjes gooide naar de demonstranten. Bovendien probeerden meerdere personen uit de groep door de linies van de politie te breken om de confrontatie met de demonstranten te zoeken. Deze gebeurtenissen zijn ook op camera vastgelegd.

Geweldpleging

De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet voelden zich bedreigd en geïntimideerd. De politie heeft hen na de demonstratie in veiligheid moeten brengen. Vanwege deze gebeurtenissen heeft de politie meerdere verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Burgemeester John Jorritsma komt nu met harde maatregelen. ,,De gedragingen van deze groep hebben een demonstratie bemoeilijkt. Over plek, tijdstip en aard van demonstratie heb ik met Kick Out Zwarte Piet goede afspraken gemaakt, waar de demonstranten zich ook aan hebben gehouden. Dat zij vervolgens worden bedreigd, beledigd en belaagd is onaanvaardbaar. Ik sta pal voor het grondrecht om te demonstreren. De bejegening van de demonstranten door relschoppers was Eindhoven-onwaardig.”

Dialoog

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in november 2018 heeft de gemeente aangekondigd vóór de zomer van 2019 een dialoog te organiseren over de manier waarop in Eindhoven het sinterklaasfeest wordt gevierd. De gemeente hoopt met deze dialoog te bereiken dat het verruwde maatschappelijk debat rond Zwarte Piet in een kalmer vaarwater komt, door bij voor- en tegenstanders over en weer meer begrip te kweken.

Bekijk hier de videobeelden van de grimmige sfeer tijdens de Zwarte Piet-demonstratie in Eindhoven op 17 november vorig jaar:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven