Volledig scherm
Latif Allaoui bij zijn ijszaak, met de krukjes die hij uitleent aan klanten. © Eddy Jansen

Gedoe om bankje tegen gevel ijssalon Kleine Berg in Eindhoven

EINDHOVEN - De ijssalonhouder snapt het niet, maar wil geen ruzie. Een collega-ondernemer dient een klacht in bij de gemeente Eindhoven en die gemeente weet het zelf eigenlijk ook niet. Het gaat om een bankje met vier zitplaatsen tegen de gevel van ijssalon Dutch Homemade op de Kleine Berg.

,,Anderhalf jaar geleden bij onze opening hebben we een klein bankje tegen de gevel gezet. Daar kunnen onze klanten hun ijsje opeten", zegt ijssalonhouder Latif Allaoui. ,,Twee weken geleden kwamen hier twee stadswachten. Er was een klacht ontvangen over het bankje, dat moest direct weg."

Uitzoeken
Allaoui is met stomheid geslagen. Wie zou die klacht ingediend hebben? ,,De gemeente wil mij dat niet zeggen. Ik heb wel een vermoeden en ga het ook tot de bodem uitzoeken. De klacht slaat nergens op: een modezaak hier aan de overkant heeft nota bene óók een bankje voor de etalage staan."

Sinds het bankje weg is, heeft Latif Allaoui naar eigen zeggen zijn omzet zien teruglopen. En dus heeft hij een ludieke oplossing bedacht. ,,Iedereen die bij mij een ijsje koopt, krijgt een krukje te leen om dat ijsje buiten te kunnen opeten. Daarna brengt de klant het krukje weer naar binnen. Daar wordt goed gebruik van gemaakt."

Volgens de gemeente Eindhoven moest het bankje weg, omdat Dutch Homemade geen horecavergunning heeft en dus geen terras mag hebben. ,,Dutch Homemade is detailhandel, waarvoor andere regels gelden dan zaken met een horecavergunning", aldus een gemeentewoordvoerder. Die kon overigens niet zeggen waarom het bankje er de afgelopen anderhalf jaar dan wel mocht staan.

Advies
Allaoui heeft het bankje er destijds zelfs op advies van de gemeente neergezet. ,,Het klopt dat ik geen terras mag hebben, omdat ik geen horecavergunning heb. De gemeente heeft mij daarom zelf het idee van een klein smal bankje aan de hand gedaan."

Allaoui wil graag weten welke ondernemer de klacht bij de gemeente heeft ingediend. ,,Ik wil geen ruzie in de straat. Maar ik zou graag met hem of haar in gesprek willen raken. Ondernemers in een straat als de Kleine Berg moeten elkaar versterken, in plaats van het elkaar moeilijk maken."

  1. Sneeuwbal in Eindhovense coalitie wordt steeds groter: tussenbalans in rapportcijfers
    PREMIUM
    Analyse

    Sneeuwbal in Eindhoven­se coalitie wordt steeds groter: tussenba­lans in rapportcij­fers

    EINDHOVEN - Over een paar weken zitten de zes Eindhovense wethouders een jaar op het doorgaans zo comfortabele pluche in het Eindhovense stadhuis. Tijd voor een tussenbalans: hoe doen ze het, in deze coalitie van links - GroenLinks en PvdA - en rechts - VVD en CDA? Komen ze hun beloftes bij de start van deze coalitie na, of hoever zijn ze daarmee op weg? Hoe verloopt de samenwerking? En waar zou het anders of beter moeten?

In samenwerking met indebuurt Eindhoven