Volledig scherm
Geert Tiersma. © FotoMeulenhof

'Gekonkel rond verkoop loods'

EINDHOVEN - Eindhovenaar Geert Tiersma blijft zich verzetten tegen de gang van zaken rond de verkoop van de toen door hem gehuurde loods aan de Gabriël Metsulaan in 2017.

,,Vriendjespolitiek en corruptie", zei zijn advocaat Sepehr Yadegari donderdag bij de Raad van State in Den Haag. Tiersma en zijn partner Marleentje Weismann moesten in 2018 de loods ontruimen na een uitspraak van de kantonrechter. De gemeente Eindhoven had het gebouw naast de milieustraat verkocht aan het duo Kiki en Joost. Die hebben de loods flink op de schop genomen.

Advocaat Yadegari ziet een mogelijkheid om de verkoop van de loods voor te leggen aan de bestuursrechter. Volgens de gemeente kan dat niet, maar Yadegari zegt dat de verkoop een verkapte subsidie is geweest. Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk zijn bevoordeeld door de gemeente die er zelf 130.000 euro bij in is geschoten, zegt de advocaat.

Donderdag in Den Haag rekende hij het voor. De loods is verkocht aan Kiki en Joost voor 165.000 euro. De grond moest gesaneerd worden. Dat is gebeurd op kosten van de gemeente ten bedrage van 100.000 euro, zegt Yadegari. Zijn cliënt Tiersma zou vóór de koopovereenkomst een koper hebben gehad in de vorm van de b.v. Maatschappij voor Duurzaam Bezit Everlast Company uit Eindhoven. ,,Everlast heeft de gemeente 195.000 euro geboden en zou de sanering van de grond zelf betalen. Tevens kon huurder Tiersma blijven zitten", zei Yadegari. ,,Maar Tiersma werd afgepoeierd want hij zou zich de loods nooit kunnen veroorloven."

Het verweer van de gemeente is juridisch. De kopers hebben een marktconforme prijs betaald, zegt een woordvoerder. Tegen het besluit over de verkoop kan volgens de gemeente niet bij de bestuursrechter geprocedeerd worden omdat het een civiele aangelegenheid is. De sanering zou overigens 67.000 euro hebben gekost. De gemeentewoordvoerder wilde zich niet uitlaten over de beschuldigingen. Uitspraak van de Raad van State volgt over een week of zes.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven