Volledig scherm
Binnenstad Eindhoven © Jean Pierre Reijnen

Gemeente Eindhoven gaat overlastgevers met gebiedsontzeggingen weren uit het centrum

EINDHOVEN - Met een paar nieuwe regels wil de gemeente Eindhoven bezoekers van de binnenstad die voor overlast zorgen, weren uit het centrum. Het gaat dan volgens de gemeente om mensen die bijvoorbeeld herhaaldelijk drugs dealen op straat, dronken overlast geven of in portieken rondhangen.

Het gaat om een gebiedsontzegging, die voor 24 uur gegeven kan worden. Bij herhaling kan dat zelfs 4 of 8 weken worden. In het bevel wat de overlastgever krijgt, staat dat diegene ‘zich niet op een openbare plaats op mag houden’. Dat geldt dan voor een bepaald deel van Eindhoven, in dit geval het centrum. 

Aanleiding voor de nieuwe regel is een toename van het aantal overlastmeldingen in 2018. Om nieuwe problemen te voorkomen, heeft burgemeester Jorritsma voor deze maatregel gekozen. 

Om de gebiedsontzegging te kunnen geven, moet voldoende aannemelijk worden gemaakt dat iemand ongewenst gedrag vertoont. De politie ziet daarop toe. Als de gebiedsontzegging overtreden wordt, kan de verdachte opgepakt worden en zal hij of zij voor de rechter moeten verschijnen. 

De gemeente onderzoekt nog of ook andere delen van de stad voor de regel in aanmerking komen.

  1. Probeerde Benaouf A.  getuigen om te kopen? Eindhovense topcrimineel moet opnieuw getuigen

    Probeerde Benaouf A. getuigen om te kopen? Eindhoven­se topcrimi­neel moet opnieuw getuigen

    EINDHOVEN - Eindhovenaar Benaouf A. moet nogmaals getuigen in het proces tegen twee mannen die tot levenslang zijn veroordeeld voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Een verhoor van A. in oktober ontaardde in een confrontatie met een van de verdachten, waarbij in de rechtszaal over en weer bedreigingen en beledigingen werden geuit.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven