Volledig scherm
Provinciehuis © Google Streetview

Gemeenten Zuidoost-Brabant 'vergeten' regels rond gevaarlijke stoffen bij bestemmingsplannen

EINDHOVEN/DEN BOSCH - Veertig van de 67 gecontroleerde bestemmingsplannen in Zuidoost-Brabant vertonen hiaten op het gebied van regelgeving rond gevaarlijke stoffen. Dat constateert de provincie na twee jaar onderzoek in heel Brabant. Direct gevaar is er niet, wel moeten de plannen bijna overal nog eens grondig doorgelicht worden.

In totaal werden 180 bestemmingsplannen van alle 66 Brabantse gemeenten getoetst op veiligheid rond vervoer, gebruik en opslag van gevaarlijke stoffen. Slechts 48 hiervan klopten van A tot Z.

Afstandseisen LPG-stations
Gemeenten zijn verplicht om bij het maken van een bestemmingsplan alle risicobronnen mee te nemen. Deze moeten beschreven worden in een risicoparagraaf. Bij de controle is als eerste gekeken naar acute problemen of risico's die in de toekomst kunnen ontstaan. Zo gelden er strenge afstandseisen voor LPG-stations tot woongebieden. Indien nodig moeten veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Het ging hier mis bij de ruimtelijke plannen van Eersel, Cranendonck, Gemert Bakel, Heeze Leende, Helmond Laarbeek, Oirschot, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Reusel de Mierden, Valkenswaard en Veldhoven. "De betrokken gemeenten zijn hier door de provincie op aangesproken en er is direct actie ondernomen. De situatie is inmiddels aangepast of de regels van de bestemmingsplannen zijn aangescherpt"‚ legt een woordvoerder van de provincie uit.

Sancties
Uit het onderzoek blijkt verder dat afdelingen die zich bezighouden met bestemmingsplannen en externe veiligheid te weinig met elkaar samenwerken. De provincie blijft met alle gemeenten in gesprek om de hiaten zo snel mogelijk te dichten. Dat is niet vrijblijvend, zo klinkt uit het provinciehuis. "Wie fouten blijft maken kan rekenen op een sanctie."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven