Volledig scherm
Bob Dylan poseert in 1961 met zijn Gibson gitaar. Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images © Michael Ochs Archives/Getty Images

Gibson Innovations in Eindhoven failliet

EINDHOVEN - Gibson Innovations, de voormalige audiotak van Philips die in 2014 werd gekocht door Gibson Brands, is failliet verklaard. Er wordt gekeken naar een mogelijke doorstart, anders staan de zestig mensen op straat. Veertig daarvan werken op Strijp-S in Eindhoven.

Gibson Innovations Netherlands is failliet verklaard door de Rechtbank Amsterdam. In Nederland werken nog zo'n zestig werknemers voor Gibson Innovations, waarvan veertig op Strijp-S in Eindhoven. De rest werkt in de vestiging in Amsterdam. Iedere werknemer heeft een brief ontvangen waarop hun ontslag is aangezegd. Curator Floris Dix van Turnaround Advocaten in Best onderzoekt hoe het faillissement afgewikkeld moet worden. Er wordt gekeken naar een doorstart, al dan niet in afgeslankte vorm. 

Voormalig Philips

Gibson Innovations was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en distributie van onder meer koptelefoons en audiosystemen onder het merk Philips. Gibson Brands, wereldwijd bekend door zijn gitaren, kocht de activiteiten van Philips vier jaar terug voor 135 miljoen euro omdat het zijn activiteiten in de audiowereld wilde uitbreiden. Gibson Innovations maakt sindsdien koptelefoons, bluetoothspeakers en speakerdocks onder het Philipsmerk.

Het Amerikaanse moederbedrijf Gibson Brands, wereldwijd bekend vanwege zijn gitaren, nam in de afgelopen jaren ook audiomerken als Teac en Tascam over en stak zich daarvoor diep in de schulden. Het bedrijf spreekt van een schuld van 560 miljoen dollar. Hiervan had 375 miljoen dollar voor juli afbetaald moeten worden. Om zich te beschermen tegen een faillissement startte Gibson Brands begin deze maand in de Verenigde Staten een zogeheten Chapter 11-procedure. Dit is vergelijkbaar met wat wij hier kennen als uitstel van betaling.

Exclusieve recht

In het contract met Philips staat dat Gibson in ieder geval tot 2021 het exclusieve recht heeft koptelefoons en audioapparatuur als 'Philips' uit te brengen. Volgens een woordvoerder van Philips wordt nu onderzocht of Gibson de rechten op de merknaam met zijn audio-activiteiten mag verkopen. Philips ontvangt nu een vergoeding voor ieder product dat Gibson onder de Philipsnaam verkoopt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Rustige avondspits voorspeld in Brabant ondanks sneeuwval, hoe kan het dan toch zo misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

    Rustige avondspits voorspeld in Brabant ondanks sneeuwval, hoe kan het dan toch zo misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

    EINDHOVEN/BREDA - Hoe kan het dat er zo'n enorme verkeerschaos ontstaat door de sneeuwval, terwijl strooiwagens sinds maandagavond al preventief zout strooien op de Brabantse wegen? Rijkswaterstaat voorspelde maandagavond een rustige avondspits, terwijl de Brabantse verkeersdeskundige Ruud Hornman niet verbaasd is over de extreme drukte: ,,Met de huidige capaciteit op de wegen zakt ons wegennet al snel als een plumpudding in elkaar.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven