Grimmige sfeer voor moskee in Eindhoven, tegendemonstranten gooien met stenen naar politie

Live+videoDe demonstranten van Pegida worden opgehouden nabij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven, waar tegendemonstranten de weg blokkeren. De sfeer wordt steeds grimmiger: er wordt met stenen naar de politie gegooid, waarop de ME charges uitvoert. De Pegida-demonstranten willen voor de moskee een gefrituurde varkenslap gaan eten en toespraken houden, maar dat wordt tot nu toe niet toegelaten door de tegendemonstranten.

Ook is er een tegendemonstratie gepland van de Antifascisten Eindhoven (AFA). De politie zegt:  ‘Ga er niet heen zonder specifieke reden.’ 

‘Recht op demonstratie’

Een dergelijke actie bij de Eindhovense moskee blies Pegida op maandag 6 mei op het laatste moment af. De gemeente Eindhoven zou te strikte voorwaarden aan de demonstratie hebben gesteld. Burgemeester Jorritsma gaf daarop toestemming voor een nieuwe demonstratie. ,,Het recht op demonstratie en vrije meningsuiting staat niet voor niets in onze grondwet”, schrijft hij in de brief.

Extra camera's en zwarte schermen ingezet

In de omgeving van de Pegida-demonstratie van komende zondag hangen van vrijdag tot en met maandag camera’s. Ook zijn er extra verkeersmaatregelen van kracht. Dat meldde de gemeente in een brief aan de omwonenden. 

Het cameratoezicht in de openbare ruimte rondom de moskee is ingesteld op basis van overleg tussen burgemeester, politie en de officier van justitie. Het is een tijdelijke maatregel. ,,Wij wijzen u erop dat ook u gefilmd kunt worden als u daar verblijft. Wij willen u echter adviseren om er niet naartoe te gaan als u er geen specifieke reden voor heeft. Zo kan de politie het beste overzicht houden.”

Het parkeerterrein bij de Al-Fourqaan Moskee wordt vrijgemaakt van auto’s en voorafgaand aan de manifestatie deels omringd door hekken. Autobezitters wordt verzocht hun voertuig ergens anders te parkeren.

Een deel van de wijk is zondag niet of minder goed bereikbaar (uitzondering voor hulpdiensten), waarschuwt de gemeente. De politie zal de stoet begeleiden.

Volledig scherm
Politie houdt moslimjongeren op afstand in Eindhoven © Peter Scholtes
Volledig scherm
Demonstranten kunnen niet verder bij Moskee, tegendemonstranten houden de Pegida-stoet tegen © Peter Scholtes
Volledig scherm
Grimmige sfeer in Eindhoven bij Pegida-demonstratie © De mobiele eenheid heeft zondagavond in Eindhoven charges uitgevoerd toen betogers met stenen gooiden naar de politie en naar aanhangers van Pegida.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven