Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Grote zorginstelling Parnassia in nood

EINDHOVEN - Ggz-instelling Parnassia, met ruim 13.500 medewerkers de grootste zorginstelling van Nederland, zit in financiële problemen. 2018 werd afgesloten met een tekort van ruim 29 miljoen euro. De Parnassia Groep heeft ook een locatie in Eindhoven, aan de Pastoriestraat.

Het miljoenentekort is vooral ontstaan doordat verzekeringsmaatschappijen en gemeenten rekeningen voor geleverde zorg niet hebben betaald. Een andere reden is het grote personeelstekort waarmee de hele zorg te kampen heeft.

De problemen kwamen eind vorige maand aan het licht in een interne mail van de leiding van de Bavo/Europoort-kliniek van de Parnassia-groep aan de medewerkers. Daarin wordt gesteld dat de organisatie zo'n negatief resultaat niet nóg een jaar kan dragen.

De mail leidde tot onrust onder het personeel, dat al langdurig onder grote druk staat. Bij de kliniek is het ziekteverzuim 8,4 procent en dat is hoger dan gemiddeld in de zorg. Bovendien kampt de groep met een personeelstekort: op elke twintig medewerkers komt de kliniek er drie tekort. Dit leidt al jaren tot hoogspanning bij het personeel en heeft gevolgen voor de zorg zoals langere wachtlijsten en kortere behandelingen waardoor (verwarde) mensen sneller op straat komen.

Parnassia gaat de problemen te lijf door opleidingen van het personeel te beperken en door minder personeel in te huren. De vaste krachten vrezen daardoor onder nog meer druk komen te staan.

De Parnassia Groep is ontstaan door een fusie van het Rotterdamse Antes en de Haagse Parnassia Groep. Door de fusie zijn bekende regionale instellingen zoals Bouman, Delta, Bavo Europoort en Parnassia onder één bestuur gekomen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven