Volledig scherm
Harry Willemsen

Harry Willemsen, oud-voorzitter van Wijsgerige Kring Eindhoven, overleden

NecrologieEINDHOVEN - Harry Willemsen, oud-voorzitter van Wijsgerige Kring Eindhoven, is overleden. ‘Een groot aanhanger van het personalisme, als tegenhanger van het egoïsme. ‘Je kunt niet zonder de ander’, zou een lijfspreuk van hem kunnen zin geweest, ja.” 

Voorzitter Peter de Wind van de Wijsgerige Kring Eindhoven zoekt zijn woorden zorgvuldig als hem gevraagd wordt zijn voorganger Harry Willemsen te omschrijven. 

Willemsen overleed vorige week aan dementie. Jozef Waanders, hoofdredacteur van het door Willemsen opgerichte Filosofie-Tijdschrift, waardeert hem vanwege zijn streven de wijsbegeerte voor een breder publiek te ontsluiten, zonder het te versimpelen. Vanuit zijn woonplaats Hoo­geloon bezocht hij tot een paar jaar terug regelmatig middelbare scholen om leerlingen te verleiden vooral vragen te stellen in plaats van op zoek te gaan naar gemakkelijke antwoorden. 

Oude wijnboerderij

Met zijn vrouw Ine kocht hij twintig jaar geleden een oude wijnboerderij in het Zuid-Franse St.-Etienne-des-sorts, die hij verbouwde tot het Centre Erasme. Daar organiseerde hij voor dertig deelnemers zesdaagse cursussen filosofie, met gerenommeerde wijsgerigen uit Nederland en Vlaanderen. Die wist Willemsen ook te strikken voor de jaarlijkse avonden van de Wijsgerige Kring Eindhoven in het Augustinianum en later bij Fontys aan de ds. Th. Fliednerstraat. 

Willemsen doceerde tientallen jaren filosofie aan sociale academie Den Elzent, maar begon zijn loopbaan als priester en was pastoor in Lent. Dat hij later uittrad, kwam wellicht voort uit ‘zijn afkeer van autoriteit en regelgeving’, zoals De Wind zijn karakter omschrijft. ,,Voor cijfers en getallen had hij totaal geen belangstelling. Hoewel, hij wilde altijd weten hoeveel bezoekers er waren geweest bij de Wijsgerige Kring.” IJdel was hij niet, meent De Wind. ,,Wel trots en eigenzinnig. Niet voor niets heeft hij het huis in Frankrijk én zijn zoon vernoemd naar Erasmus.” 

Waanders volgde Willemsen in 2015 op als hoofdredacteur van Filosofie-Tijdschrift. Ook hij noemt eigenzinnigheid als een karaktereigenschap. ,,Harry had een stevige mening en een filosofische missie. Hij wilde zijn visie op de kaart zetten.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven