Heksenjacht op tientallen mensen na asociale grappen spoordrama Oss
UPDATEOp sociale media is een heksenjacht gaande op tientallen mensen die grappen plaatsen over de slachtoffertjes van het spoorongeluk in Oss. Sommigen van hen voelen zich zo bedreigd dat ze hun account verwijderen. De politie roept de 'jagers' op om niet voor eigen rechter te spelen.
Delen per e-mail
Dat laatste gebeurt al op grote schaal. Er zijn al zeker tien pagina's op Facebook waarop massaal persoonsgegevens, foto's en namen van werkgevers worden gedeeld. Honderden mensen doen hier aan mee.
Sommigen van hen gaan nog verder en nemen op eigen initiatief contact op met de werkgevers van de daders met als doel hen te laten ontslaan, zo blijkt uit een rondgang van deze krant.
'Toon wordt harder'
De kwetsende reacties, die vooral over de slachtoffertjes gaan, zijn ook onder de ogen van politiewoordvoerder Manon van der Heijden gekomen. Volgens haar denken veel socialmediagebruikers dat ze op Facebook of Twitter 'veilig kunnen reageren' en zomaar 'alles kunnen en mogen zeggen'.
,,De toon waarmee dit gebeurt, wordt ook steeds harder", zegt Van der Heijden. Ze roept iedereen op 'na te denken wat je als reactie post op social media'.
De Helmondse kickbokskampioen Nieky Holzken (140.000 volgers op social media) beseft dat zijn bericht over de 'grappenmakers' veel mensen bereikt, maar: ,,Ik zou het zo weer doen'', zegt Holzken. De kickbokser besloot de 'daders' ter verantwoording te roepen: ,,Zieke mensen op de wereld, maar hopen dat ze zelf zoiets niet meemaken", schreef hij bij foto's.
Tekst gaat verder onder deze foto
'Middeleeuwse toestanden'
Mediahoogleraar Jan van Dijk van Universiteit Twente schrikt van de omvang van de heksenjacht en heeft het over 'middeleeuwse toestanden'. ,,Deze mensen stoken elkaar op en geven elkaar het gevoel alsof zo'n jacht gerechtvaardigd is. Dat ze hiermee het juiste doen. Er zit geen rem op deze jacht, dat is gevaarlijk."
Van Dijk doelt met dat laatste op de bedrijven die nu in een kwaad daglicht worden gezet. Zo ligt een Eindhovens metaalbedrijf onder vuur omdat een medewerker zeer ongepaste grappen maakte over de slachtoffertjes van het drama. De directeur is woest op de werknemer en vreest door alle ophef klanten kwijt te raken.
Bedreigingen
,,Ik kan er ook niets aan doen dat hij zo oliedom is", laat hij aangeslagen aan deze krant weten. ,,Geloof mij dat wij deze jongen hard gaan aanpakken. Hij heeft er heel veel spijt van. Maar ja, nu is het al te laat. Wij ondervinden hier heel veel last van."
Volgens de directeur wordt de medewerker overstelpt met ernstige bedreigingen. ,,De impact van zijn opmerkingen heeft hij compleet onderschat. Hij voelt zich niet veilig", zegt hij. Het bedrijf overweegt aangifte te doen tegen de persoon die de naam van het bedrijf in verband heeft gebracht met de opmerkingen. ,,Onze reputatie staat nu op het spel."
Tekst gaat verder onder deze foto
Ontslag?
Het bedrijf staat hierin niet alleen. Op Facebook circuleren tal van namen van bedrijven die volgens de initiatiefnemers moeten ingrijpen. Ook Viva Zorggroep ligt onder het vergrootglas, nadat een leerling-verzorgende te ver ging in haar reactie over het drama.
,,We hebben hier kennis van genomen, we gaan dit intern oplossen", laat een woordvoerder weten. Of ze wordt weggestuurd wilde de voorlichter niet zeggen. Een Haagse basisschooljuf werd onlangs wel ontslagen na haar kwetsende uitlatingen op social media. Zij haalde hierop haar Facebook en Twitter offline.
Ontslag vanwege social media
Maar mag dat eigenlijk wel: ontslagen worden om iets wat je op Facebook plaatst? In 10 procent van de ontslagen op staande voet is er social media in het spel, blijkt uit onderzoek. Maar wanneer is zo’n ontslag nu gerechtvaardigd? ,,Dat is moeilijk te zeggen”, legde advocaat arbeidsrecht Sharieffa Jbiri eerder uit in een interview. ,,Dat is het lastige van het arbeidsrecht: alles is altijd afhankelijk van de omstandigheden.”
Om in algemeenheden te spreken: Jbiri stelt dat je het als werknemer behoorlijk bont moet hebben gemaakt op je facebook- of twittertijdlijn om ontslagen te worden. ,,Bij de meeste zaken waar zo’n ontslag wél lukt, zijn werknemers al een keer gewaarschuwd over hun socialmedia-uitingen. Ze plaatsten meerdere malen berichten met de verschrikkelijkste scheldparades en verwensingen.”
Toch zegt de directeur van het Eindhovense bedrijf dat hij juridisch gezien geen poot heeft om op te staan. ,,Natuurlijk hebben we onderzocht of we hem kunnen wegsturen, maar hij beroept zich op vrijheid van meningsuiting. Hij deed die uitspraken vanuit de eigen persoon, en niet namens ons bedrijf."
Tekst gaat verder onder deze foto
Advies van politie
De politie spoort socialmediagebruikers aan om goed na te denken voordat ze een reactie achterlaten. ,,Dit kan grote impact op slachtoffers, familie, bekenden of nabestaanden hebben. Denk na over wat je als reactie post. Het kan enorm kwetsend zijn. Hoe zou je het zelf vinden als er zo zou worden gereageerd op een ongeval waarbij je broertje, zusje, vader of moeder slachtoffer is?"
Wat moet je doen als je een nare reactie tegenkomt? ,,Meld het bij de politie of bij je wijkagent als iemand te ver gaat, mogelijk dat we met de mensen achter het account in gesprek kunnen gaan. Dit zal echter niet altijd mogelijk zijn omdat vaak vanuit fake accounts of nepnamen wordt gereageerd."
De naam van het Eindhovense bedrijf en de directeur zijn bij de redactie bekend. Om de heksenjacht op dit bedrijf niet verder uit de hand te laten lopen, heeft de redactie ervoor gekozen de naam niet te noemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zwaargewonden spoordrama Oss buiten levensgevaar
Het 11-jarige meisje en de begeleidster die vorige week zwaargewond raakten bij het ongeval met een elektrische bakfiets op een spoorwegovergang in Oss, zijn buiten levensgevaar. Het onderzoek naar de toedracht is in volle gang. Dat meldt de politie. -
Familie begeleidster (32) spoordrama Oss dankbaar: 'Hartverwarmende reacties helpen ons'
OSS - De familie van de 32-jarige vrouw die de stint bestuurde bij het spoorongeval in Oss is dankbaar voor alle steun. -
Nieky Holzken heeft geen spijt van heksenjachtbericht Oss: 'Ik zou het zo weer doen'
HELMOND - Met ruim 140.000 volgers is Nieky Holzken zich ervan bewust dat hij veel invloed heeft op sociale media. Toch heeft de Helmondse kickbokskampioen geen seconde spijt van zijn Instagram-bericht waarin hij enkele 'grappenmakers' van het spoordrama in Oss aan de schandpaal had genageld. ,,Ik zou het zo weer doen." -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
'Stints niet gebruiken, totdat overtuigend vaststaat dat ze veilig zijn'
De Stint, het voertuig dat vorige week betrokken was bij het ongeval op het spoor in Oss, bevat structurele ontwerpfouten en is daarom in de kern onveilig om kinderen mee te vervoeren. Die conclusie trekt onafhankelijk onderzoeker Peter Coppes uit Helmond. Zijn advies is om het vervoersmiddel voorlopig helemaal niet meer te gebruiken.
-
Directeur Stint: 'Er is echt wel eens wat gebeurd, maar niet zoals dit'
OSS - “Alle capaciteit wordt ingezet om de Stints die we hebben rijden te controleren”, is de reactie van directeur Edwin Renzen op de vraag of de levering van Stints tijdelijk is stilgelegd. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Onderzoeksraad nog 'enkele weken' zoet met verkennend onderzoek spoordrama Oss
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) neemt langer de tijd om te bepalen of het een onderzoek instelt naar aanleiding van het spoordrama in Oss. De raad verzamelt extra informatie waarna moet blijken of en op welke manier zo'n onderzoek meerwaarde heeft.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven