Volledig scherm
Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS © ANP

Henk Krol: ‘Zet het leger in tegen drugscriminelen’

DEN HAAG - Het leger moet helpen in de strijd tegen de drugscriminelen. Dat voorstel deed fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus donderdagmorgen tijdens een vergadering van de Tweede Kamer-commissie voor Justitie en Veiligheid. 

Het Eindhovense Kamerlid zei zich ernstig zorgen te maken over de manier waarop de overheid de drugscriminaliteit bestrijdt. ,,We hebben een nieuwe bureaucratie opgebouwd, maar het zijn allemaal papieren tijgers. Overal lopen juridische beren op de weg, de drugsmaffia wordt daar heel blij van. Jaag ze de stuipen op het lijf, geef ze de doodsklap. En als de politie geen tijd heeft, moeten we het leger erbij halen. Want nu dreigen we de oorlog te verliezen, ons land is afgegleden tot het centrum van de drugshandel.” 

Privacywetten zijn obstakel

Andere partijen zeiden de zorgen van Krol te delen, daarbij veelvuldig verwijzend naar Brabantse voorbeelden, variërend van dumpingen van drugsafval tot liquidaties. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg maakte Krol duidelijk dat ze de inzet van het leger ‘ niet realistisch’ vindt. Net als de VVD, de PvdA en de PVV vroeg Van Toorenburg zich wel af waarom het zo lang moet duren voordat de minister de privacywetten aanpast die nu nog vaak in de weg staan als overheidsinstanties informatie over criminelen met elkaar willen delen. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb beklaagde zich daar deze week over. 

Het Bredase SP-Kamerlid Michiel van Nispen pleitte voor een parlementair onderzoek naar de manier waarop de overheid probeert om crimineel geld af te pakken. ,,Misdaad mag niet lonen, maar het is lucratiever dan ooit. Hoe kan dat? Er is een betere aanpak van financiële criminaliteit nodig, het wordt tijd dat het parlement zich daar mee gaat bemoeien. En laten we dan ook goed kijken naar de rol van de banken.” 

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven