Volledig scherm
© Thinkstock

Hoogleraar geeft twee lezingen in Eindhoven over kunst en engagement

EINDHOVEN - Om te begrijpen wat kunst is, moet er begrepen worden wat romantiek is. Dat stelt Maarten Doorman, bijzonder hoogleraar Kritiek van Kunst en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft er twee lezingen over.

In zijn eerste voordracht, op dinsdag 7 februari, laat hij zien hoe radicaal de kunsten rond 1800 veranderen. Daarbij zoomt de cultuurfilosoof (aan Universiteit Maastricht) in op de romantische orde in de kunst.

In zijn tweede voordracht is het thema 'kunst, autonomie en engagement'. Mag alles in de kunst of zijn er grenzen? Moet de politiek zich er mee bemoeien en kan kunst politiek zijn? In hoeverre is de kritiek op de autonomie terecht? Doorman probeert op dinsdag 14 februari een licht te werpen op het doolhof van engagement in de kunst.

Inschrijven voor de lezingen, die beide om 19.30 uur beginnen op Theo Koomenlaan 3 in Eindhoven, kan hier. Kosten: 15 euro.De organisatie ligt in handen van Stichting Wijsgerige Kring Eindhoven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven