Volledig scherm
© RGB Stock

Huisartsen in Eindhoven en Helmond steunen roep om kleinere praktijken

EINDHOVEN/HELMOND - De werkdruk voor huisartsen, zeker in de grotere steden, neemt sterk toe. Praktijken met 2300 patiënten of meer zijn algemeen, terwijl de landelijke norm 2200 is. Bovendien krijgen huisartsen steeds meer taken toebedeeld van ziekenhuizen en hebben ze meer oudere patiënten die intensieve zorg nodig hebben. 

Om die reden staan huisartsen in Eindhoven en Helmond achter de wens van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) om de gemiddelde praktijkomvang geleidelijk terug te brengen naar 1800 patiënten

"Ik herken deze oproep zeker", zegt Amely Overmars die als huisarts in groepspraktijk 't Heelhuis met zes collega's werkt in het centrum van Helmond. "De werkdruk neemt toe. Ik maak per week gemiddeld vijftig tot zestig uur", schat zij. Veel avonden gaan op aan overleg waar overdag geen tijd voor is. Maar ook aan verzorging van onder meer kankerpatiënten die veel zorg nodig hebben. 

"We zitten aan het plafond", zegt huisarts Jos Schelfhout van gezondheidscentrum De Pastorie in het Eindhovense stadsdeel Strijp. Ook hij is wekelijks aan zijn 2300 patiënten vijftig tot zestig uur kwijt. "En dat is nog exclusief weekeind- en nachtdiensten."

Toenemende vergrijzing
Huisartsen krijgen meer werk als gevolg van de toenemende vergrijzing en het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Ziekenhuizen dragen taken over, zoals het doen van kleinere ingrepen. Patiënten gaan na een ziekenhuisopname tegenwoordig sneller naar huis. "Dat is medisch wel verantwoord, maar het betekent wel dat zij eerder een beroep doen op de huisarts", zegt Overmars. 

Schelfhout wijst op de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, waardoor meer mensen met psychische klachten thuis blijven wonen. Zij krijgen daarbij ondersteuning van huisartsen en gespecialiseerde ggz-ondersteuners. "We doen dat graag, maar we moeten daarbij wel gefaciliteerd worden. Dat gaat knijpen."

Lagere werkdruk
Beide huisartsen denken dat een geleidelijke teruggang naar 1800 patiënten zeker mogelijk is. De maatregel zou volgens Overmars meer studenten medicijnen ertoe kunnen verleiden om te kiezen voor het vak van huisarts. "Minder werkdruk maakt het beroep aantrekkelijker, zeker voor jongere collega's met kinderen." Schelfhout wijst erop dat de overheid bepaalt hoeveel studenten mogen beginnen aan de studie medicijnen.

Overmars waarschuwt dat een blijvend te hoge werkdruk kan leiden tot een uitstroom van huisartsen. "Je ziet dat nu al gebeuren in Groot-Brittannië." Zij  denkt dat er in Nederland nog altijd een goede toekomst is weggelegd voor de huisartsen. ,,We hebben de eerstelijnszorg in dit land goed georganiseerd, we leveren goede zorg." Schelfhout benadrukt dat complexe zorg aan chronisch zieke patiënten alleen maar mogelijk is als huisartsen daar voldoende tijd voor krijgen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven