Volledig scherm
Michael Smith Krumins treedt vanavond op in 't Rozenknopje. © Geert Van Elten

Iedere maand folk bij Rozenknopje in Eindhoven

EINDHOVEN - Met één concert per maand beleeft Eindhoven wellicht het begin van een folkrevival. Vanavond is het podium in 't Rozenknopje voor een Noorse multi-instrumentalist.

Festival Folkwoods heeft in een paar jaar tijd Eindhoven op de kaart gezet bij zowel muzikanten als liefhebbers van folkmuziek. Bij het ter ziele gaan van het initiatief van Tinus Kanters verdween ook het podium voor de folk. Dat kon Ankie Keultjes maar moeilijk verteren. Samen met Niek van de Klundert van café 't Rozenknopje zorgt ze ervoor dat liefhebbers tot aan de zomer maandelijks op woensdagavond toch van folkmuziek kunnen genieten.

Woensdagavond staat de Noorse multi-instrumentalist Michael Smith Krumins in de Ad van Meurszaal boven het café. Hij is thuis op akoestische gitaar, bouzouki, bodhrán en dankzij sampling doet hij niet onder voor een complete band.

Keultjes programmeert ook De Avond van Van Meurs voor muziekcafé Mijnheer Frits, sinds de naamgever - haar man - in 2017 overleed. Folk is volgens haar vooral volksmuziek. Maar niet per se de soms platgetreden paden met liedjes als The Wild Rover van The Dubliners. ,,Geen hollekie bollekie", zegt ze met een lach. ,,Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen, zoals crossovers met andere muziekstijlen. Nu gebeurt er veel moois in België en Engeland."

Americana

De Eindhovense was samen met Van Meurs tientallen jaren actief in de muziek. Samen toerden ze door de VS op zoek naar wat nu americana heet. Dat leverde veel mooie contacten op, waar ze nog steeds profijt van heeft.

Mirjam Adriaans uit Eindhoven, beheert de website folkforum.nl. Ook zij denkt terug aan mooie tijden voor de folkmuziek, maar nog verder terug. ,,In de jaren 70 traden The Dubliners op in het toenmalige POC (Philips Ontspannings Centrum, red.). Ze sliepen bij de fans thuis." Gezien het budget van 't Rozenknopje verwacht ze geen grote namen. ,,Of Ankie moet geluk hebben dat ze een avond over hebben tussen twee grote concerten."

De optredens zijn niet gratis toegankelijk. ,,Ik vind een bedrag van 7,50 euro heel redelijk voor een avond goede muziek", zegt Van de Klundert. ,,We willen goede muziek en ik wil dat ook goed betalen."Adriaans zegt deze woensdag verhinderd te zijn, maar alvast uit te kijken naar de Engelsman Luke Jackson, die 20 november met zijn gitaar het podium beklimt.

kijk voor het programma op de website van het Rozenknopje.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven