Volledig scherm
Wouter Strietman maakt een ultieme espresso met zijn CT. © Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: De ultieme espresso bij Wouter Strietman

SerieAls mijn verwachting over een te drinken kop koffie ergens hoog is, is het wel voor het bakje troost dat Wouter Strietman voor me gaat prepareren. Mijn straatgenoot zet namelijk niet zomaar een kop koffie. Nee, hij maakt de ultieme espresso met de CT2, een door hemzelf ontworpen, ontwikkelde en gemaakte espressomachine. 

Het apparaat wordt door koffiepuristen over de hele wereld gekocht. Mag wat kosten, ruim 2.000 euro ex btw, maar dan heb je wel wat: een prachtige handgemaakte machine van onder andere koper en messing.

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

Voor ik zelf de proef op de som mag nemen, kletsen we natuurlijk over koffie. Er schalt jazz door de speakers in de woonkamer van de koffie-adept, die in 2011 afstudeerde aan de Design Academy. Voor zijn studie toog hij vanuit Amsterdam naar Eindhoven. ,,Tja, dat voelde in het begin toch alsof ik in een soort gat terechtkwam." Ondertussen heeft Strietman zijn draai wel gevonden in het zuiden van het land. ,,Al is de kans groot dat mijn vriendin en ik weer teruggaan naar Amsterdam." Op Sectie-C heeft hij zijn werkplaats waar hij zijn eigen espressomachines eindeloos kan finetunen.

Strietmans kennis over koffie is enorm, zo blijkt. Hij heeft het over aciditeit, de manier waarop koffie is gebrand en de kwaliteit van water. ,,Eigenlijk raak ik er nooit over uitgeleerd. Tijdens mijn studie raakte ik geïntrigeerd door oude koffiezetapparaten. Machines van zestig jaar oud doen het vaak nog prima nadat je ze een beetje aandacht hebt gegeven. Moderne apparaten zijn lang niet zo goed. Als een soort contrabalans tegen de wegwerpmaatschappij ben ik een machine gaan ontwikkelen waar je de rest van je leven prima espresso mee kunt zetten."

Veel kneepjes van het vak leerde hij bij Kees van der Westen in Waalre, volgens Strietman zelf wereldwijd een van de allerbeste makers van espressomachines. ,,Heel bizar dat ik zo dichtbij huis op zo'n plek terecht kon komen.''

Voorverwarmd kopje

Ondertussen perst hij handmatig heet water door de machine, waarna een straaltje verse koffie in het voorverwarmde kopje belandt. Het maakproces duurt een paar minuten. ,,Ik vind het eigenlijk alleen maar mooi dat iets even duurt. Als ik een espresso maak, neem ik daar even lekker de tijd voor", aldus de koffie-maestro die het kopje plechtig voor mijn neus zet. Hoe het smaakt? Laat ik het zo zeggen: de eerste paar koppen snelfilter die ik hierna thuis drink, zijn ineens behoorlijk teleurstellend.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven