Volledig scherm

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Een gehamsterd verhaal over Werner

SerieHet is door de coronacrisis even improviseren geblazen met de bezoekjes in de straat. Niet in het minst omdat onze pasgeboren zoon Sebastiaan door allerlei protocollen een - om het eufemistisch uit te drukken -nogal bijzondere kraamweek had. 

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat in Eindhoven op de koffie.

Gelukkig had ik de laatste tijd al een paar van deze rubriekjes 'gehamsterd'. De komende weken wissel ik dus wat oudere verhalen van voor de COVID 19-ellende af met verslagen van ontmoetingen 'nieuwe stijl' op gepaste afstand of misschien via WhatsApp video. Enfin, bij de boomlange Werner ben ik al een tijd geleden op de koffie gegaan.

Een paar maanden ervoor verliet hij op zijn 35ste het ouderlijk huis om voor het eerst zelfstandig te gaan wonen. ,,Het betekent dat ik wat vaker moet koken en wassen, hè. Maar voor de rest? Ach." Hij haalt zijn schouders lichtjes op om zijn punt kracht bij te zetten dat het zo veel nu allemaal ook weer niet voorstelt, die stap vanuit Roermond naar Eindhoven.

,,Het is wel heel fijn dat ik nu vlakbij mijn werk woon. Dat scheelt enorm." Dat werken vindt plaats bij Signify, het voormalige Philips Lighting op de High Tech Campus, zo'n drie kilometer verderop en tien minuten fietsen van de Pioenroosstraat.

Sinds oktober 2019 is Werner officieel octrooigemachtigde, zo is ook terug te lezen in het register dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bijhoudt. ,,Dat betekent dat ik mensen mag helpen bij het verkrijgen van een bepaald octrooi. Ik ben, zeg maar, een advocaat van de techniek en houd in de gaten of er inbreuk is op een octrooi."

Inkepinkje in beschuit

Werner noemt een beroemd voorbeeld van een octrooikwestie: het inkepinkje in beschuit, een uitvinding van uitvinder Theo Tempels. Toastjesmaker Haust vond dat het octrooi vernietigd moest worden, omdat de uitvinding niet inventief genoeg zou zijn voor een octrooi. ,,De rechter bleek het daar niet mee eens", zegt Werner.

De Limburger tempert wilde ideeën die bij me opkomen wanneer we het hebben over zijn beroep. Of hij te maken krijgt met fantastische uitvindingen die hij met hand en tand moet verdedigen, vraag ik bijvoorbeeld. ,,Ach nee, het gaat vaak om heel kleine aanpassingen in al bestaande technieken. Het is niet zo dat ik dagelijks te maken krijg met iemand die net zo'n grote uitvinding als de gloeilamp heeft gedaan. Ze zeggen soms dat techniek snel verandert", zegt de van origine elektrotechnicus. ,,Maar ik vind dat het eigenlijk allemaal best langzaam gaat."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven