Volledig scherm
foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Inbrekers richtten ravage aan in school Eindhoven

DEN BOSCH - Twee Eindhovenaren die inbraken pleegden en een ravage aanrichtten in basisschool Het Startblok, hoeven van de officier van justitie niet terug de gevangenis in.

Twee keer was een Eindhovense school doelwit, één keer een woonhuis. De politie twijfelde er niet aan dat het de twee 24-jarige Eindhovenaren Raymond H. en Gino B. waren die in een juni-nacht vorig jaar wilden inbreken. Bij basisschool ‘De reis van Brandaan’  lukte dat niet, later bij Het Startblok wel. De ravage die ze in de laatste school aanrichtten was zo groot dat er de volgende ochtend eerst geen les gegeven kon worden.

Scooter

Bij de rechtbank in Den Bosch wilden de twee verdachten woensdag niks zeggen over hun nachtelijke uitstapjes, en ook niet over de gestolen scooter waar ze soms op reden. H. hield daarnaast zijn mond dicht over de gestolen telefoon die hij in bezit had. ,,Gekocht van een Somaliër", had hij eerder de politie verteld. ,,Ja ja, alle telefoons in Eindhoven waar iets mee is, zijn gekocht bij een Somaliër, dat horen we hier vaker",  reageerde de voorzitter van de rechtbank.

Ondanks het zwijgen van de verdachten, dacht officier van justitie Yorg Vermeulen voldoende bewijs te hebben. Omdat de politie H. al in het vizier had wegens inbreken, kreeg hij een peilzender onder zijn wagen. Die gaf aan de auto bij de scholen was geweest ten tijde van de inbraken. Er waren ook camerabeelden en de politie had het tweetal zelf op de gestolen scooter zien rijden. In de tuin bij H. vond de politie de buit van een van de inbraken.

Mild

,,De reclassering is erg mild over u beiden", hield de voorzitter van de rechtbank de twee verdachten voor. ,,Bij veel mensen die een beroep doen op hun zwijgrecht geven ze geen advies. Dan is het huppetee, opsluiten, weg ermee, zoek het maar uit.

De reclassering ziet nog kansen om het tweetal op het rechte pad te krijgen, en de officier van justitie sloot met zijn eis bij die gedachte aan. Hij eiste 240 uur werkstraf tegen beide verdachten plus voorwaardelijke celstraffen die erop neerkomen dat H. en B. niet de terug gevangenis in hoeven als ze zich de komende twee jaar aan de wet houden. H. zat al 51 dagen vast, B een maand. Ook moeten ze zich van de officier laten begeleiden en boetes betalen: H. 1225 euro, B. 600.

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven