Volledig scherm
Sinterklaas begroet kinderen © Bert Jansen

Intocht Sinterklaas in Eindhoven, zie ginds komen de sloepen

EINDHOVEN - Sinterklaas en zijn Pieten kwamen zaterdag in verschillende bootjes aan in Eindhoven. De grote stoomboot kan sinds enkele jaren niet meer in het Eindhovense centrum komen vanwege de lage bruggen die er zijn aangelegd.

Maar met kleine motorsloepjes en een gehuurde rondvaartboot uit Den Bosch kon de Sint toch gewoon over het water Eindhoven binnenvaren.

Sloepen
‘Iedereen bukken!’, klinkt het iets voor het middaguur op het Eindhovensch Kanaal. De Sint gaat even door de knieën, houdt zijn mijter goed vast en weet zowaar - en passant - nog te zwaaien naar de toeschouwers op de fietsersbrug in Tongelre. Met enkele tientallen centimeters speling weet de kapitein de lage platbodem onder de brug door te loodsen. De boot van Sinterklaas wordt vergezeld door een pakjesboot en een vijftal motorbootjes met Pieten. Ook de sluwe PSV-mascotte Phoxy had een plekje weten te bemachtigen op de sloep van Sinterklaas.

„We hebben gekozen voor deze kleine en vooral lage bootjes omdat we echt vinden dat Sinterklaas over het water Eindhoven moet binnenvaren. Vorig jaar werd de brug gelift maar de kosten (15.000 euro, red.) daarvan vielen veel te hoog uit. Ik denk dat dit een goed alternatief is en dat de kinderen het hartstikke leuk vinden”, zegt Leontien van Kollenburg van de intochtcommissie.

Pieten
De Pieten in Eindhoven hadden geen verandering ondergaan, ze waren zwart zoals voorheen. Het leverde geen problemen op en de politie, lang niet zo zichtbaar aanwezig als in andere grote steden, hoefde niet op te treden tegen demonstranten.

Tien minuten later zette Sinterklaas voet op Eindhovense bodem. Duizenden kinderen stonden hem op de Kanaaldijk op te wachten en toe te zingen. Zo ook burgemeester John Jorritsma. Hij begon zijn welkomstwoord met excuses aan de Sint. „Ik wil me verontschuldigen voor het feit dat we de brug te laag hebben gemaakt. We hadden natuurlijk de bouwpieten om advies moeten vragen. Maar gelukkig is het toch goed gekomen.” De Sint antwoordde gevat met de opmerking dat er meer pakjes zijn meegenomen zodat de boot lager in het water lag. Extra Pieten waren nu echter wel nodig. De nieuwe burgemeester kreeg enkele roetvegen in zijn gezicht en werd zo gebombardeerd tot hulppiet. Het was zijn tweede officiële beëdiging in twee maanden tijd.

Volledig scherm
Sinterklaas werd vergezeld door zijn pieten © Bert Jansen
Volledig scherm
Zwarte pieten delen pepernoten uit © Bert Jansen
Volledig scherm
De bootjes moeten onder de lage bruggen door © Roland Duivis
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven