Volledig scherm
Een goederentrein passeert de Hofstraat in Tongelre. © Bert Jansen

Isolatie woningen aan Hofstraat Eindhoven start in het voorjaar

EINDHOVEN - In het voorjaar wordt begonnen met het treffen van geluidsisolerende maatregelen bij een veertigtal panden in de Hofstraat in Eindhoven. 

De gevelisolatie heeft enige tijd op zich laten wachten, onder meer omdat per woning beoordeeld moest worden wat de geluidsproductie is van de voorbij denderende treinen en welke ingrepen nodig zijn om dat niveau binnenshuis te verlagen. Dat heeft geresulteerd in een saneringsplan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

De bewoners van de pal langs het spoor gelegen straat klagen al ruim vijftien jaar  over geluidsoverlast. Vooral de laatste jaren, sinds er wordt gewerkt aan de Betuweroute en veel goederentreinen via het zuiden worden omgeleid, is de hinder groot. 

Raildempers

Een paar jaar terug werden al smeerpotten en raildempers in de strijd geworpen, een project dat voor enkele tonnen werd voorgefinancierd door de gemeente. Een plan voor hoge geluidschermen langs het spoor haalde het niet. De schermen zouden voor een aantal bewoners het zicht op het tegenovergelegen Wasven en omgeving verstoren en het woongenot aantasten. In plaats daarvan is toen besloten om gevelisolatie van de huizen te onderzoeken. Hiermee is een investering gemoeid van zo'n 800.000 euro.  

Bij mogelijke maatregelen kan worden gedacht aan extra dik glas, mechanische ventilatie (zodat ramen niet open hoeven) of extra dikke dakisolatie. Alle woningen zijn het afgelopen halfjaar onder de loep genomen. Mike Verdonk, woordvoerder van de Hofstraat: "We hebben van Rijkswaterstaat - de uitvoerende partij - voorstellen gekregen per woning. Er is maatwerk nodig, omdat alle panden -zo'n honderd jaar oud- anders zijn. De voorgestelde maatregelen echter vielen ons tegen. Ik krijg beneden bijvoorbeeld geen extra dik glas beneden en spouwmuurisolatie omdat het volgens de berekeningen niet nodig zou zijn. Dat is vreemd: enkele jaren geleden was een hoog scherm voor mijn woning wél nodig. Liever hadden we ook gezien dat er geluidmétingen waren verricht in plaats van enkel berekeningen." 

Extra isolatie

Volgens Verdonk zou de gemeente moeten overwegen om het geld dat zij heeft voorgeschoten voor de raildempers - en dus terugkrijgt - te steken in extra isolatie van de panden. Daarmee is volgens de bewoners een bedrag gemoeid van zo'n twee ton. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven