Volledig scherm
Schepen Gerard van Berkel (l) poseert met zijn schildknaap voor zijn wapenuitrusting. Van rechts naar links: het 12 kilo zware pantsier, beenstukken, helm, borststuk, armstukken en zijn handschoenen. Van Berkel houdt een 'Hehrhamer' in zijn handen. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Ivanhoe spelen in preHistorisch Dorp in Eindhoven

EINDHOVEN - In het preHistorisch Dorp streden middeleeuwse ridders in 1385 om de aandacht van Elisabeth van Sevenborn en Cranendonck, de nieuwe Vrouwe van Eindhoven.

Voordat Gerard van Berkel op het toernooiveld de wapens kruist met ridder Jan van den Berghen, geeft de Bossche Schepen het publiek uitleg over zijn imposante wapenuitrusting. ,,Bijelkaar weegt die tussen de dertig en vijfendertig kilo", vertelt hij voordat het met behulp van zijn schildknaap zijn uitrusting aantrekt. ,,Allereerst trek ik een dik gewatteerd vest aan. Daarover komt het twaalf kilo zware pantsier oftewel malienkolder, een 'trui' van duizenden aan elkaar bevestigde metalen ringetjes. Dan volgen de tweedelige arm- en beenstukken." 

Harnas

Over zijn pantsier komt nog een metalen borststuk. Zijn helm, metalen handschoenen, zwaard en Hehrhamer maken de uitrusting compleet.
Jaarlijks transformeert Bertus Brokamp (37) uit Alphen aan de Rijn zich beroepshalve enkele tientallen malen tot een middeleeuwse ridder. Bij de term ridder maakt hij een kanttekening. ,,Veel mensen denken dat iedereen in de middeleeuwen met een harnas een ridder was. Dat is niet zo. De juiste benaming is 'knaap'. Tenzij de man zich ridder mocht noemen omdat hij die titel had geerfd, gekocht of verdiend. Veel 'knapen' wilden geen ridder zijn omdat de daarbij horende levensstijl verg kostbaar was." 

Voor het, zeer goed bezochte, ridderweekend in het preHistorisch Dorp heeft Brokamp zich de titel Schepen Gerard van Berkel aangemeten. ,,Van Berkel leefde daadwerkelijk eind 14e eeuw en is Heer van de Heerlijkheid Asten geweest", vertelt Brokamp. Op weg naar Asten neemt Van Berkel graag deel aan het door ridder Jan van den Berghen georganiseerde toernooi. Met als eregast de nieuwe Vrouwe van Endehoven. 

Riddertoernooi met paarden

De Schepen en de ridder treffen elkaar te paard op het toernooiveld. Na het publiek hun vaardigheid te hebben getoond met hun diverse wapens, stormen ze te paard met lange lansen op elkaar af. ,,De eerste keer dat in ons museum een riddertoernooi met paarden wordt gehouden", laat het openluchtmuseum weten.
Het publiek vindt het prachtig en volgt rijendik en reikhalzend de strijd die winnaar Jan van den Berghen niet alleen de door hem gewenste aandacht van de Vrouwe van Endehoven maar ook een verdiend applaus van de toeschouwers oplevert. ,,Vroeger speelden we ook altijd Ivanhoe", lacht een toeschouwer
Het toernooi was het hoogtepunt van een zeer gerslaagd ridderweekend waarin jong en oud kennis konden maken met het leven in vroegere tijden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven