Volledig scherm
Brandweerlieden in actie bij een brand in een woonboerderij in Riethoven. © Bert Jansen

Kamervragen VVD over lintjes voor brandweer

EINDHOVEN - De VVD in de Tweede Kamer wil dat brandweervrijwilligers na 20 jaar automatisch een koninklijke onderscheiding blijven ontvangen. De partij heeft daarover vragen gesteld aan minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De grootste coalitiefractie schaart zich daarmee achter het pleidooi van de 21 burgemeesters in de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant. Die stuurden onlangs een gezamenlijke brief naar de Kanselarij der Nederlandse Orden, die de koning adviseert bij de toekenning van lintjes. De Kanselarij besloot onlangs om vanaf 2020 het gebruik te schrappen dat na 20 jaar bij de brandweer automatisch een onderscheiding volgt. Onder meer vanwege het feit dat vrijwillige brandweerlieden wel een uurvergoeding krijgen voor hun inzet. 

De VVD-Kamerfractie vindt net als de 21 burgemeesters dat de continue inzet van brandweervrijwilligers meer erkenning verdient. ‘Deelt u de mening dat een Koninklijk lintje het minste is wat de Nederlandse staat kan terugdoen voor de helden van de Vrijwillige Brandweer?', schrijft VVD-Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap. Zij vraagt ook of de minister met de Kanselerij in gesprek wil gaan om het besluit te herzien.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven