Volledig scherm
Het oude Philipsfabriekje aan de Emmasingel in Eindhoven, nu onderdak van het Philips Museum, krijgt een lichtdopje op de schoorsteen. Een foto uit 2016 toen het kunstwerk ook al de schoorsteen sierde. © GLOW/PHILIPS MUSEUM/Claus Langer

Klein lichtkunstwerk terug op schoorsteen Philips Museum in Eindhoven

EINDHOVEN - De schoorsteen van het oude Philipsfabriekje aan de Emmasingel krijgt zijn verlicht dopje terug. Het Philips Museum gaat het lichtkunstwerk Private Light van kunstenaar Titia Ex terugplaatsen. 

Een lichtpuntje dat de aandacht van de passant naar het Philips Museum trekt. Zo zou je het bolletje op de schoorsteen kunnen noemen. Het doet een beetje denken aan een gloeilampje dat grotendeels in de schoorsteen is gezakt. In 2016 stond het werk van Ex al op het oude gloeilampenfabriekje van Philips, toen voor het lichtkunstfestival Glow. Pas een jaar later is het er weer afgehaald, vertelt woordvoerster Janine Hoogendoorn van het museum. ,,Nu willen we het graag vast op de schoorsteen zetten, als een attentiepunt. De gemeente Eindhoven heeft inmiddels toestemming gegeven om het lichtkunstwerk terug te plaatsen." 

Volledig scherm
Het Philips museum in Eindhoven. © Menno Boon

De organisatie van Glow wijst er in een omschrijving van Private Light op dat de schoorsteen ooit, in lang vervlogen tijden, het hoogste punt van Eindhoven was. Nu gaat het fabriekje schuil tussen reuzen als de Witte Dame, de Admirant en de Regent. 'Met een stil gebaar haalt het kunstwerk de fabriek uit haar schaduw en voor een moment wordt de stad persoonlijk, intiem: Private Light. Je ervaart de openbare ruimte en haar verborgen gebruikers opnieuw', schrijft Glow. 

Beeldbepalend

Zo 'werkt het medium licht beeldbepalend: met licht manipuleert Ex de stemming en beleving van een ruimte. Haar lichtobjecten staan zelden op zichzelf, maar krijgen veelal betekenis doordat zij een dialoog aangaan met de omgeving. Bijvoorbeeld door in te gaan op de geschiedenis van een locatie of te spelen met het perspectief van de toeschouwer', aldus de omschrijving van Glow.  

Volledig scherm
philips museum

In samenwerking met indebuurt Eindhoven