Volledig scherm
Winkelstraat Eindhoven © Ton van de Meulenhof

Kloppend stadshart Eindhoven heeft nog wat miljoenen nodig

EINDHOVEN - Het zal op zijn vroegst in de zomer van 2021 zijn dat Eindhoven de binnenstad heeft die de stad voor ogen heeft. Een levendig centrum met een gevarieerde bestrating, veel groen en ruimte voor design en technologie. Maar bovenal een stadshart waar Eindhovenaren zich thuis voelen en gasten uit binnen en buitenland graag verblijven. 

Met dat doel voor ogen ondergaat de binnenstad de komende jaren een complete metamorfose. Het rode steentjesgebied en het Stratumseind gaan zowel boven als onder de grond volledig op de schop. Eerst op papier want de gemeente neemt de tijd om alle betrokken partijen te raadplegen over hun ideeën. In de zomer van 2019 moeten de werkzaamheden daadwerkelijk beginnen. Voor die tijd moeten er door het projectteam nog wel wat miljoenen 'gevonden' worden. De gemeente reserveert tien miljoen euro voor de herinrichting maar voor de binnenstad die Eindhoven voor ogen heeft is nog eens vijf miljoen euro extra nodig. Dat denkt gemeentelijk projectleider Irmo Kaal. Geld dat volgens wethouder Yasin Torunoglu (Openbare ruimte) via bijvoorbeeld subsidies en cofinanciering op tafel moet komen. ,,De tijd dat openbare inrichting puur en alleen een taak van de gemeente was is voorbij. In de praktijk merk je ook dat als je partijen mee laat praten je tot betere plannen komt en ze daar ook best aan mee willen betalen." 

Het projectteam voor een 'boeiende binnenstad' bestaat dan naast medewerkers van de gemeente ook uit vertegenwoordigers van ondernemers en bewoners. Zij mogen de komende maanden meepraten. Bijvoorbeeld over hoe de nieuwe bestrating eruit moet komen te zien en hoe de binnenstad een prettige plek wordt waar mensen elkaar ontmoeten. Ze gaan aan de slag met dilemma's die horen bij een levendig centrum. Hoe combineer je groen en straatmeubilair met een stad waar evenementen de ruimte moeten krijgen. 

Quote

De tijd dat openbare inrichting puur en alleen een taak van de gemeente was is voorbij. In de praktijk merk je ook dat als je partijen mee laat praten je tot betere plannen komt en ze daar ook best aan mee willen betalen

Wethouder Yasin Torunoglu

Het eerste schetsontwerp moet eind dit jaar klaar zijn, het definitieve ontwerp begin 2019. De werkzaamheden zelf duren volgens projectleider Kaal in het gunstigste geval twee jaar. ,,Je gaat aan het werk in een binnenstad. Dan moet je werken in fases, plannen rond evenementen en rekening houden met de feestdagen." 

Toekomstige binnenstad

Niet alleen de leden van het projectteam mogen meepraten over de toekomstige binnenstad. De gemeente daagt alle Eindhovenaren uit om mee te denken en ideeën in te brengen via de Citychallenge. 

Wat zijn jouw ideeën voor een boeiende Eindhovense binnenstad? Aan die vraag heeft de gemeente een verkiezing gekoppeld. De beste ideeën maken kans op geldprijzen van 2.500, 1.500 en 500 euro. Speciaal voor jongeren onder de 18 zijn er nog extra prijzen van twee keer 250 euro te verdienen. 

Inzendingen mogen gaan over hoe de stad een eigen identiteit krijgt of hoe er op een slimme manier bewegwijzering kan worden aangebracht. Maar ook ideeën voor de openbare inrichting en meer groen zijn tot en met 19 november welkom. 

Kijk voor meer informatie over de Citychallenge op deze website.

Volledig scherm
Het centrum van Eindhoven © Rene Manders
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven