Volledig scherm
De cleanroom van Smart Photonics op de High tech Campus in Eindhoven. © Jurriaan Balke

Kwart miljard voor fotonica-techniek, 4000 banen erbij in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN/DEN HAAG -Overheid, universiteiten en bedrijven steken 242 miljoen in de Nederlandse fotonica-sector. Dat gaat de komende jaren duizenden banen opleveren, met name in Zuidoost-Brabant.   

Rijk, provincies, bedrijven en kennisinstellingen steken komende jaren 242 miljoen euro in de Nederlandse fotonica-technologie om de wereldwijde koppositie te behouden en de technologie verder te ontwikkelen. Tot 2025 zal dat zo'n 4000 banen opleveren. De helft daarvan komt in de regio Eindhoven.   

PhotonDelta

Het strategisch plan voor de komende acht jaar werd gisteren door  de sector onder leiding van koepelorganisatie Photon Delta aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer. Komende maanden wordt gekeken welke gelden aan welke projecten worden toegekend.

Licht

De fotonicasector onderzoekt het gebruik van licht in plaats van elektronen voor de communicatie tussen de onderdelen van chips. Hierdoor kunnen componenten kleiner, zuiniger en sneller worden. Door de vele toepassingsmogelijkheden in onder meer de luchtvaart, auto-industrie en de medische sector, kijkt de industrie uit naar de nieuwe technologie. Tot nu toe is het echter nog te duur om de chips op commerciële basis in de markt te zetten. 

Marktfalen

Ewit Roos, directeur van Photon Delta, spreekt van marktfalen. „Er zijn in Nederland diverse bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling en productie van fotonische chips waaronder Effect Photonics en Smart Photonics in Eindhoven. Deze bedrijven moeten nog ontwikkelsprongen maken om snel op de markt te komen.  Maar er is onvoldoende kapitaal om die bedrijven te ondersteunen. Daarom gaan wij ze nu helpen om versneld stappen te maken, zowel in de technologie als in de toepassing. Dat gaat niet alleen om de productie van fotonische chips, maar ook om het verpakken en assembleren, het complete systeem."

Banen

Volgens Roos landt een groot deel van de 242 miljoen euro in de regio Eindhoven. „Veel geld en apparatuur voor onderzoek en ontwikkeling gaat naar de TU/e en diverse bedrijven. Net als een deel voor de programma-ontwikkeling waarvoor onder andere Prodrive zich heeft gecommitteerd. Op termijn gaat dit hier duizenden banen opleveren."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven