Volledig scherm
Karin Slegers temidden van ontwerpen voor de nieuwe kleding van 6000 ambulanceverpleegkundigen. © Michel Theeuwen

Lerares Summa College Eindhoven ontwerpt ambulancetenues

EINDHOVEN - Volgend jaar hult het ambulancepersoneel in Nederland zich in nieuwe uniformen. De turquoise/donkerblauwe tenues met een Touch of Red zijn ontworpen door Karin Slegers, lerares aan de Summa Fashion-school in Eindhoven.

6000 ambulanceverpleegkundigen trekken volgend jaar een nieuw uniform aan dat is ontworpen door Karin Slegers die eerder voor Efteling en Albert Heijn werkte. Haar eerste klus voor een hulpdienst krijgt veel aandacht. ,,Want die ambulances zijn een beetje van ons allemaal", zegt de inwoonster van Sint-Michielsgestel. Zij is naast haar werk als freelance ontwerpster ook al tien jaar lerares aan de Summa Fashion-school in Eindhoven.

Dertig jaar zit de in Mierlo geboren Slegers in het vak. Het begon voor haar allemaal in de winkel van opa en oma Hoppenbrouwers op Stratumseind in Eindhoven. ,,Dat was een Mekka voor mij als klein meisje. Als ik op bezoek was, mocht ik altijd iets uitzoeken." Na de Kunstacademie in Breda deed ze veel verschillende dingen, van Parijse stylingbureaus, tijdschrift Knip voor zelfmaakmode en via het ontwerpen van vrouwen- en mannenkleding kwam ze bij bedrijven terecht. Via de Corporation Fashion Award voor de kleding van de Efteling kreeg ze meer bekendheid. Zo vond ook de koepelorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) haar.

Uitgangspunt voor de nieuwe uniformen is dat het ambulancepersoneel nu niet meer te onderscheiden is van andere diensten als EHBO'ers of de Dierenambulance. Verder zorgden gesprekken met ambulancepersoneel voor inbreng. ,,Zij kiezen voor comfort en veiligheid. Ze moeten optreden bij calamiteiten of ongelukken, maar ook als een oud vrouwtje zich niet lekker voelt. Het uniform moet dus kracht uitstralen maar ook zacht zijn. Uiteindelijk is mijn hoofd net een klein computertje: ik stop er alles in, schets voortdurend in een boekje, maak keuzes en uiteindelijk komt er dan iets uit. Al vind ik het moeilijk dat ik niet iedereen tevreden kan stellen."

De collectie Touch of Red bestaat uit een tiental verschillende kledingstukken, van T-shirt tot winterjack. ,In een actief en sprankelend kleurenbeeld dat duidelijk anders, maar wel verwijst naar de oude uniformen. Het ambulancekruis komt terug en een hectogram dat precies om dat symbool past. Details zijn fluorescerend rood, zoals de rode streep op de kuit. Die valt op als ze op straat knielen bijvoorbeeld." Halverwege volgend jaar gaan de uniformen naar de mannen en vrouwen op straat.

Ondertussen geeft Slegers met veel plezier les op het Summa College. Wat ze van deze opdracht over gaat dragen aan haar leerlingen? ,,Vooral dat ze zich moeten realiseren dat mensen er elke dag in moeten werken. Als de kleding niet fijn zit, dan stoort dat enorm." In de oude uniformen zat bijvoorbeeld een zak op de knie die altijd in de weg zat.

Over de mbo-opleiding op het Summa wil ze ook nog wel iets kwijt. ,,Mensen onderschatten vaak wat mbo'ers kunnen. Ze zijn praktijkgericht, hebben veel kennis van zaken, het zijn echte vakmensen. En er zitten echte talentjes tussen. Ik laat ze zien dat het niet alleen om high fashion gaat. Bedrijfskleding ontwerpen kan ook heel leuk zijn."

Volledig scherm
Een kleine selectie uit de collectie Touch of Red die Karin Slegers, docente van de Summa Fashionschool, ontwierp. © Karin Slegers/Ambulancezorg Nederland
Volledig scherm
Een gedeelte van de collectie Touch of Red die Karin Slegers, docente van de Summa Fashionschool, ontwierp. © Karin Slegers/Ambulancezorg Nederland

In samenwerking met indebuurt Eindhoven