Lerares Summa College Eindhoven ontwerpt ambulancetenues
EINDHOVEN - Volgend jaar hult het ambulancepersoneel in Nederland zich in nieuwe uniformen. De turquoise/donkerblauwe tenues met een Touch of Red zijn ontworpen door Karin Slegers, lerares aan de Summa Fashion-school in Eindhoven.
Delen per e-mail
6000 ambulanceverpleegkundigen trekken volgend jaar een nieuw uniform aan dat is ontworpen door Karin Slegers die eerder voor Efteling en Albert Heijn werkte. Haar eerste klus voor een hulpdienst krijgt veel aandacht. ,,Want die ambulances zijn een beetje van ons allemaal", zegt de inwoonster van Sint-Michielsgestel. Zij is naast haar werk als freelance ontwerpster ook al tien jaar lerares aan de Summa Fashion-school in Eindhoven.
Dertig jaar zit de in Mierlo geboren Slegers in het vak. Het begon voor haar allemaal in de winkel van opa en oma Hoppenbrouwers op Stratumseind in Eindhoven. ,,Dat was een Mekka voor mij als klein meisje. Als ik op bezoek was, mocht ik altijd iets uitzoeken." Na de Kunstacademie in Breda deed ze veel verschillende dingen, van Parijse stylingbureaus, tijdschrift Knip voor zelfmaakmode en via het ontwerpen van vrouwen- en mannenkleding kwam ze bij bedrijven terecht. Via de Corporation Fashion Award voor de kleding van de Efteling kreeg ze meer bekendheid. Zo vond ook de koepelorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) haar.
Uitgangspunt voor de nieuwe uniformen is dat het ambulancepersoneel nu niet meer te onderscheiden is van andere diensten als EHBO'ers of de Dierenambulance. Verder zorgden gesprekken met ambulancepersoneel voor inbreng. ,,Zij kiezen voor comfort en veiligheid. Ze moeten optreden bij calamiteiten of ongelukken, maar ook als een oud vrouwtje zich niet lekker voelt. Het uniform moet dus kracht uitstralen maar ook zacht zijn. Uiteindelijk is mijn hoofd net een klein computertje: ik stop er alles in, schets voortdurend in een boekje, maak keuzes en uiteindelijk komt er dan iets uit. Al vind ik het moeilijk dat ik niet iedereen tevreden kan stellen."
De collectie Touch of Red bestaat uit een tiental verschillende kledingstukken, van T-shirt tot winterjack. ,In een actief en sprankelend kleurenbeeld dat duidelijk anders, maar wel verwijst naar de oude uniformen. Het ambulancekruis komt terug en een hectogram dat precies om dat symbool past. Details zijn fluorescerend rood, zoals de rode streep op de kuit. Die valt op als ze op straat knielen bijvoorbeeld." Halverwege volgend jaar gaan de uniformen naar de mannen en vrouwen op straat.
Ondertussen geeft Slegers met veel plezier les op het Summa College. Wat ze van deze opdracht over gaat dragen aan haar leerlingen? ,,Vooral dat ze zich moeten realiseren dat mensen er elke dag in moeten werken. Als de kleding niet fijn zit, dan stoort dat enorm." In de oude uniformen zat bijvoorbeeld een zak op de knie die altijd in de weg zat.
Over de mbo-opleiding op het Summa wil ze ook nog wel iets kwijt. ,,Mensen onderschatten vaak wat mbo'ers kunnen. Ze zijn praktijkgericht, hebben veel kennis van zaken, het zijn echte vakmensen. En er zitten echte talentjes tussen. Ik laat ze zien dat het niet alleen om high fashion gaat. Bedrijfskleding ontwerpen kan ook heel leuk zijn."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van Engelshoven reikt miljoenenprijs uit aan TU/E en HvA
DEN HAAG - Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft maandag de Nationale Hogeronderwijspremie uitgereikt aan zes onderwijsinstellingen die ‘een topprestatie leveren’. Docententeams van de TU Eindhoven Innovation Space en van de Hogeschool Amsterdam (HvA) krijgen beide de eerste prijs ter waarde van 1,2 miljoen euro. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Hartenkoekjes met een warme groet voor inwoners Achtse Barrier
,,Sommige mensen bedanken alleen, maar er zijn ook mensen die een praatje maken” , zegt Riet van Hooren, deelneemster van de dagbesteding van Archipel. Samen met Jaleesa Udink van de jongerengroep benaderen zij vrijdagmiddag de bezoekers van het winkelcentrum en bieden de koekjes aan. Udink: ,,We krijgen hartstikke positieve reacties. De koekjes worden met een glimlach ontvangen.” -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
Wealtheon met kantoor in Eindhoven staat na overname paraat voor zowel oudere als jonge vermogende
EINDHOVEN - Vermogensbeheerder Wealtheon, met een kantoor in Eindhoven, neemt Torrebos Consult in Gent over. Het aanbod aan klanten kan zo worden verbreed door niet alleen beleggingen in groeibedrijven maar ook zogenoemde waardebeleggingen aan te bieden. -
PREMIUMBuitenbeelden
Deze mysterieuze mannetjes staan al 20 jaar op wacht aan de A58
OIRSCHOT - Op foto’s lijken ze hoger dan in het echt, de pilaren waar de zwarte mannetjes op zitten. Toch zitten ze nog op zo’n zes meter hoogte. Hoog genoeg om net over het talud heen te kunnen kijken. In de tuin van het oude witte boerderijtje dat daar, aan de rand van Oirschot, verscholen ligt. -
Wethouder Torunoglu in gesprek met stad over Stadhuisplein in Eindhoven
EINDHOVEN - Wat moet er met het Stadhuisplein gebeuren? Die vraag wordt dezer dagen niet alleen in (digitale) vergaderingen, maar ook gewoon op straat gesteld. Maandag op het Trudoplein bijvoorbeeld. En dinsdag gaat ook nog een enquête online met diezelfde prangende vraag.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven