Volledig scherm
Bij de Catharinakerk in Eindhoven wordt een zogeheten solidariteitsmaaltijd gehouden op de dag van de armoede. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

Lezing in Eindhoven: Crisis nog niet achter de rug, armoede neemt toe

EINDHOVEN - De economische crisis van 2008 achter de rug? Niet als het criterium armoede binnen gezinnen is, want die armoede neemt toe.

Zo'n 750.000 gezinnen in Nederland kampen momenteel met problematische schulden en armoede. Voor de crisis van 2008 waren het er nog 250.000. Dat vertelde Hub Crijns van het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad donderdag in de Catharinakerk in Eindhoven. Daar waren, op Wereldarmoededag, zo'n veertig mensen bijeen, onder meer om te luisteren naar twee lezingen over armoede.

Hopeloos

Crijns strooide met cijfers van het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In twintig tot dertig procent van de huishoudens, is armoede een bekend verschijnsel. ,,Veel Nederlanders zeggen dat we nu uit de economische crisis zijn, maar als je naar gezinnen kijkt, is dat niet het geval. Het is een beetje hopeloos."

De 750.000 gezinnen met problematische schulden, hebben een inkomen van 1040 euro per maand of minder. Jaarlijks lukt het volgens Crijns 75.000 gezinnen om uit die schulden te komen.

,,In dit tempo duurt het nog tien jaar voordat dit probleem is opgelost", rekende hij voor. Het motto van het huidige kabinet - meer banen leidt tot minder armoede - gaat volgens Crijns niet op. Veel mensen hebben werk genoeg, soms zelfs meerdere laagbetaalde banen, maar zitten toch in de problemen.

Bijstelling

Het beeld dat armoede vooral mensen treft die dakloos zijn of kampen met psychische problemen, behoeft volgens Crijns ook bijstelling. ,,De crisis is steeds meer doorgeschoven naar de huishoudens.”

Ervaringsdeskundige Alinda Scheepers uit Eindhoven vertelde was haar overkwam na haar scheiding, een kleine twintig jaar geleden. Ze leefde tien jaar in armoede, met schulden en twee kleine kinderen. ,,Het was bij ons elke dag gehaktdag.”

Bijstand

Volgens Scheepers, die uit de armoede kwam en nu in enkele gemeenten meehelpt armoedebeleid vorm te geven, doen gemeenten ‘enorm hun best', maar slaan ze de plank vaak mis. Dat hangt dan samen met ‘het systeem.’ Een voorbeeld uit haar eigen ervaring: ,,Ik heb drie jaar gewerkt voor een lager bedrag dan ik kreeg in de bijstand. Dat kwam door het wegvallen van toeslagen toen ik begon te werken.”

  1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
    PREMIUM

    Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

    EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven