Lezing kunstenaar Esther Kokmeijer over het meest beschermde stukje aarde ter wereld: Antarctica
Antarctica heeft de speciale aandacht van kunstenaar Esther Kokmeijer. Dit najaar verschijnt het eerste nummer van Antarktikos, een jaarlijks tijdschrift dat ze samenstelt over het continent. Ze verzorgt 28 april een lezing over dit continent bij Pennings Foundation.
Delen per e-mail
Intens blauw is niet direct de kleur die je associeert met ijs. Toch is dat de kleur die het meest in het oog springt op foto’s die de Rotterdamse kunstenaar Esther Kokmeijer heeft gemaakt van ijsbergen in Antarctica. Al jaren bezoekt ze de poolstreken aan beide uitersten van de aarde.
Schilderen in klanken
Bij films van bezoeken die ze er bracht, maakte haar stadgenoot Rutger Zuydervelt muziek waarin hij de majestueuze stilte van immense ijsbergen in roerloos water schilderde in klanken. Geboren in Friesland houdt Kokmeijer van Antarctica. „Ik ben gek op ijsbergen”, zegt ze. „Ze zijn prachtig. Je kunt eraan aflezen wat het ijs heeft doorgemaakt. Het is samengeperste sneeuw. Hoe hoger de druk, hoe blauwer de kleur.”
Je mag er niets achterlaten, zelfs niet je eigen voetstappen
,,Antarctica is een van de vier zogeheten ‘Global Commons’, natuurlijke bronnen die niemand toebehoren en waar we gezamenlijk zorg voor dragen. De andere drie zijn de atmosfeer, de oceanen en de ruimte. In 1959 is het internationale verdrag de Antarctic Treaty afgesloten. Daarin is afgesproken dat er in Antarctica alleen vredelievende en wetenschappelijke activiteiten mogen plaatsvinden. Het is het meest beschermde stukje aarde ter wereld. Je mag er niets achterlaten, zelfs niet je eigen voetstappen, tenminste als ze diep genoeg zijn dat een pinguïn er in vast kan komen te zitten. Ook mag je niets meenemen. Geen steentje, geen blokje ijs.”
Kokmeijer kwam er terecht vanwege een project waarin ze naar het zwaartepunt reisde van elk werelddeel. Op Antarctica kun je daar nauwelijks komen. „Het ligt op vierduizend meter hoogte, en het is er min vijftig graden in de zomer. Ik heb het nog niet kunnen bereiken, het is een queeste op zich geworden.”
Twee dagen zeeziek
De reis naar Antarctica is soms genadeloos. „Je moet de Drake Passage oversteken, het meest woelige stukje oceaan op aarde. Soms betekent het twee dagen zeeziekte doorstaan. Maar als je daar voorbij bent, in de luwte van het continent, wordt het water volkomen glad met prachtige spiegelingen van een paradijselijk wit blauwe wereld. Het is alsof je na een overgangsritueel verwelkomd wordt. Maar deze serene wereld kan ook onherbergzaam en onverbiddelijk zijn. Er is geen genadelozere plek op aarde dan Antarctica. De natuur dicteert en heerst hier. Je bent er te gast.”
Dit werelddeel kan sereen maar ook onverbiddelijk zijn
Later dit jaar lanceert Kokmeijer het jaarlijkse tijdschrift Antarktikos. Het eerste nummer is getiteld Mapping Nature. Het gaat over kaarten die van het continent gemaakt zijn, maar het brengt ook het onderwerp zelf in kaart, onder meer met ijskernen die het resultaat zijn van boringen in het ijs en daarin informatie uit 20.000 jaar oude luchtbellen verbergen waarin de geologische geschiedenis van de aarde is af te lezen.
Online lezing Esther Kokmeijer over Antarctica. Donderdag 28 april, 20.00 uur. Pennings Foundation. Via: www.penningsfoundation.com.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Philips’ reputatie piekt in coronatijd; merk zit wereldwijd in de lift
Philips stond al snel na het uitbreken van de coronapandemie volop in de schijnwerpers. De vraag naar onder meer beademingsmachines was groot. In een jaar waarin het onzekerheid troef was, zag het concern een flinke groei van de eigen reputatie. Philips staat wereldwijd tussen de allergrootsten: vlak na Netflix en vóór Google, Intel en Samsung. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUMVideo
Niet op bezoek bij de koning, wel koffie met de burgemeester; 105-jarige krijgt eerste koningsdagvlag
EINDHOVEN - Jammer dat ze er als oudste inwoner (105) van Eindhoven niet écht bij kan zijn als de koning in Eindhoven komt om zijn verjaardag te vieren, maar dit is ook gezellig. Mevrouw Klaver - De Vries at woensdag samen met burgemeester John Jorritsma alvast een oranje tompouce en ze kreeg als eerste de speciaal ontworpen koningsdagvlag overhandigd. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
-
Toch geen Hercules-vliegtuigen of -parachutisten te zien bij Eindhoven vanwege technische problemen
EINDHOVEN - Er zijn even geen grote defensie-vliegtuigen of -parachutisten te zien in de lucht rondom Eindhoven. De Hercules transportvliegtuigen die sinds maandag parachutisten en ladingen zouden droppen staan aan de grond vanwege technische mankementen. -
PREMIUM
Ontwikkelaar EDGE vreest vertraging voor grootse bouwplannen aan de Stationsweg in Eindhoven
EINDHOVEN - Ontwikkelaar EDGE maakt zich zorgen over uitstel van bouwplannen rond de Stationsweg in Eindhoven. Vertraging ligt op de loer, ten koste van woningzoekenden en bedrijven. ,,We willen niets doordrukken maar de pauzestand is ook niet goed.” -
PREMIUMVideo
Buitenzwemmers: ‘Je moet geen koukleum zijn, maar verder is het goed te doen’
EINDHOVEN - Op het oog rustig, maar toch ook ietwat gespannen lopen de bikkels het buitenterrein van het Ir. Ottenbad op. Want is dat wel te doen, een duik in het nog maar 16 graden ‘warme’ water?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven