Volledig scherm
Viering tgv 10 jarig bestaan kapel van Maria van de zeven smarten Eindhoven. © René Manders/Fotopersburo van de Meulenhof bv

Maagd Maria tien jaar thuis in Riel in Eindhoven

EINDHOVEN - Al tien jaar biedt de Maagd van de Zeven Smarten steun aan bewoners van het buurtschap Riel en andere bezoekers. Zaterdag brachten ze haar een dankbetuiging

Tien jaar na haar terugkeer naar het Stratumse buurtschap Riel heeft de maagd Maria wortel geschoten. Sterker nog, in haar kapelletje, waar de straten Riel en Rielsedijk elkaar raken, heeft ze van aanbidders een paar evenbeelden gekregen. Samen staan ze achter de theelichtjes en door bezoekers meegebrachte kaarsen. Zaterdag kwamen buurtbewoners en andere trouwe gasten haar bedanken voor de steun die ze steeds weer biedt.

Zesgehuchten

Die dankbetuiging is intiem. Aan weerszijden van het paadje naar het bakstenen bescheiden onderkomen voor de Moeder Gods staan klapstoeltjes opgesteld. Aan de linkerzijde zitten bezoekers van alle leeftijden. De andere kant biedt, onder een partytent, onderdak aan een deel van het kerkkoor van het aanpalende Zesgehuchten, nu gemeente Geldrop. Immers, Riel was ooit één van die gehuchten.

Maria van de Zeven Smarten

Vandaar dat behalve pastoor René Wilmink van de Sint Jorisparochie waartoe ook Riel behoort, ook zijn collega Sjef van der Maazen van de parochie Heilige Nicasius (Geldrop en wijde omgeving) naar Riel was gefietst. Beiden in wit priestergewaad, brengen Maria van de Zeven Smarten de eer die haar toekomt. Hun gebeden worden ook aanhoord door Prinses Silana, het paard dat dagelijks met haar bazin Angela Jongen-van Dongen een bezoek brengt aan de kapel.

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof bv / René Manders

Steun

Het kerkkoor zingt 'God groet u, zuiv're bloeme, Maria Maged fijn' en zangeres Anne van Brunschot begeleidt zichzelf op gitaar bij 'Oh Mary, don't you weep, don't you cry. Comfort us with your guiding light'.
Reden tot huilen heeft Maria genoeg. Ze is immers van de zeven smarten. Van de vlucht naar Egypte tot aan de lijdensweg van haar zoon Jezus naar de Calvarieberg, waar ze hem ziet sterven aan het kruis. Ondanks haar lijden is ze ons nu tot steun. Dat geldt in ieder geval voor Angela Jongen en Riek van Gastel. Jongen haalt elke dag haar paard op bij de nabije Stal De Groof en gaat dan ook bij Maria langs. ,,Ik ben een beetje ziek. Nou ja, ik heb allerlei klachten. Een gehandicapte zoon en een schat van een man. Mijn paard was Nederlands kampioen bij de raskeuring. Ik slik van alles, maar het meest heb ik aan Maria. Ja, ik geloof echt in haar. Ze is toch ook verschenen in Egypte?"

Wijwatervat

Riek van Gastel woont al 63 jaar in Riel. Ook zij komt elke dag naar het kapelletje. Een van haar buurtgenoten zegt dat er nooit iets vernield wordt. Riek heft haar vinger. ,,Nou, we hadden een wijwatervat in het midden gezet, achter het gesloten hek. Maar al de eerste nacht heeft iemand er aan zitten trekken. Het staat nu maar bij mij thuis. Maar ik kom hier graag, Steek een kaarsje aan en bid een weesgegroetje. Ja, uit dank. Jaren geleden lag ik met trombose in het ziekenhuis. Het wilde maar niet genezen. Uiteindelijk hebben we een noveen voor Maria gebeden. De dokter snapte er niets van. Hij sprak van een wonder."

Volledig scherm
© René Manders/ Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Eindhoven