Volledig scherm
Vorig jaar zorgde de komst van Romario voor nog meer drukte op de Geldropseweg © Diede Hoekstra

Maatregelen voor veilig verloop carnavalsoptocht in Eindhoven

EINDHOVEN - De route van de Lampegatse Optocht tijdens carnavalszaterdag in Eindhoven kent drukke en minder drukke locaties. Op het drukste punt, de Geldropseweg, neemt de organisatie nu maatregelen.

Carnavalsvierders die op wagens sprongen en kinderen die in het gedrang kwamen. De Geldropseweg tussen de Vestdijk en de Stratumsedijk is al een paar jaar het drukste stuk tijdens de carnavalsoptocht in Eindhoven. Afgelopen jaar liep de situatie echter dermate uit de hand dat er voor dit jaar maatregelen zijn genomen. De Stichting Federatie Eindhovens Carnaval (SFEC), gemeente en de ondernemers in de straat hebben besloten dat er zaterdag 22 februari toegangspoorten komen die bij te grote drukte tijdelijk dicht kunnen. 

Ten onder aan eigen succes

Dorus de Bruijn van restaurant Dijk 9 is tevreden over de gekozen oplossing. ,,We hebben met de straat hard gewerkt om veel publiek naar de optocht te trekken maar we dreigden een beetje ten onder te gaan aan ons eigen succes. Na de afgelopen editie heeft de organisatie van de optocht ook aangegeven dat het zo niet langer kan. Als mensen op de wagens springen is het natuurlijk niet leuk meer. Als we geen maatregelen zouden nemen zouden ze ook de kinderen niet meer laten meelopen in de optocht. Dat heeft ons aan het denken gezet want de veiligheid mag natuurlijk niet ter discussie staan. We  zijn na de eerste evaluatie meteen met elkaar om tafel gaan zitten voor een oplossing.” 

Het probleem is volgens De Bruijn vooral dat er op een heel klein stukje straat heel veel mensen staan. ,,En dan kunnen de carnavalswagens er eigenlijk niet meer veilig tussendoor. De toegangspoorten komen op de hoek met de Vestdijk en op de hoek met de Stratumsedijk. De kruising Geldropseweg met de Stratumsedijk valt er net buiten. Publiek kan dus vrijuit door richting Stratumseind.” 

Onderdoorgang gaat ook dicht

Bij de poorten komen volgens de ondernemer beveiligers en als het in de straat te druk wordt gaan de hekken tijdelijk dicht. Vanuit een centrale post wordt de mensenmassa met camera's gemonitord. De onderdoorgang naast het appartementencomplex aan de Geldropseweg gaat gedurende de hele optocht dicht. Om te voorkomen dat het publiek via een sluiproute alsnog de Geldropseweg op glipt.

Volgens De Bruijn is de route lang genoeg om alle bezoekers de gelegenheid te bieden de optocht live te volgen. ,,We hopen dat deze maatregel ook een beetje bijdraagt aan de spreiding van het publiek.” 

Glas- en blikverbod

Om de veiligheid te verbeteren kwam de gemeente Eindhoven eerder al met een glas- en blikverbod tijdens carnavalszaterdag. Het verbod geldt voor de binnenstad en zowel op straat als in de cafés zijn glas en blik taboe. Wie toch met een glas of blikje over straat loopt riskeert een boete van 95 euro. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven