Volledig scherm
Jan Willems in zijn natuurspa Gasterij Landschot in Hoogeloon.

Mannetje van Michelin zoekt zen-gevoel tijdens overnachtingen

EINDHOVEN/HELMOND - Wie Michelingids zegt, denkt aan sterren. En die sterren zijn voor stijlvolle, vaak wat deftige, restaurants. Maar naast 108 sterrenzaken en nog zo'n 850 andere fijne eetgelegenheden staan in de deze week gepresenteerde gids ook top-overnachtingsadressen. Dit jaar zijn het er 250. Het zijn de plekjes waar de 'volslanke' banden-mascotte Bibendum graag op bed uitbuikt na een avondje decadent degusteren in bourgondisch Brabant. 

'Bib' heeft in Zuidoost-Brabant zeven van die puike adresjes gevonden. Dat aantal klinkt wellicht wat zuinigjes met de vele tientallen overnachtingsplekken die de regio telt. Maar de bandenfabrikant heeft dan ook nogal wat noten op zijn zang. Daar kan Marian Kessels van boetiekhotel Huys van Heusden in de gemeente Asten over meepraten. ,,Ik ben radio's gaan kopen nadat de inspecteur van Michelin me op het hart gedrukt had dat ik alleen in de gids kom als ik die in de kamers heb staan", vertelt de eigenaresse van het 'Huys'. Dat ze in alle kamers royaal bemeten flatscreens aan de muur heeft hangen waarop ook een radiofunctie zit, was voor de inspecteur niet goed genoeg. Aan die eis wilde ze graag voldoen want een plekje in de gids is felbegeerd. ,,Voor sommige gasten is zo'n vermelding de vereiste voor een boeking. Een kwaliteitsstandaard", zegt Kessels, die in de gids gecomplimenteerd wordt met de omschrijving 'gastvrije hotelbazin'.

Hoogeloon

Wat je ook van de voorkeuren van de soms ietwat snobistische snuiter vindt, de papieren gids voor onderweg gaat ook van de gebaande paden en speelt niet alleen op veilig met stabiele hotelketens met luxe kamers. Zo staat niet alleen Heusden in de gids maar zijn ook twee slaapplekken in Hoogeloon ontdekt. In Landrop bed & breakfast, een woonboerderij met vier kamers, is het volgens de 2018 editie van de gids 'na een lekkere nachtrust genieten geblazen tijdens het ontbijt met zicht op de mooie tuin en de pony's in de weide'. Aan de andere kant van het kerkdorp ligt concurrent Gasterij Landschot dat zich vorig jaar voor het eerst in de gids nestelde. ,,Vorig jaar bij het uitchecken vertelde een man dat hij van Michelin was. Wij wisten toen niet eens dat ze ook hotels beoordeelden", vertelt Gerrie Willems die samen met haar man Jan de kleinschalige natuurspa runt. Met design dat volgens de gids voor 'een zen-gevoel' zorgt. ,,Toen we ook in de gids stonden, voelde dat een hele eer." Al moet ze erkennen dat het sinds de vermelding nou niet direct met de benen buiten hangt. ,,We zitten in dezelfde stijgende lijn als voor de notering."

Eindhoven

In Eindhoven hebben naast acht eetgelegenheden ook drie hotels tot de lijst weten door te dringen. Het deze zomer geopende NH Collection Eindhoven Centre staat er niet in. En terwijl het hotel op boekingswebsite Booking.com hetzelfde scoort als het Pullman-hotel dat wel in de Michelingids staat. NH-directeur Ludo de Jong: ,,Zo gaat dat als je een nieuw hotel begint. Dan duurt het even voordat je tot alle lijsten doordringt." De Jong wil het mannetje van Michelin het komend jaar wel aan zijn jasje gaan trekken. ,,Er zijn gasten die bewust kiezen voor een adres uit de gids." 

'Michelin-hotels' in Zuidoost-Brabant

ASTEN
Huys van Heusden
'Klein hotel dat voelt als thuis'
8 kamers, prijsklasse 73 euro (1p) 83 euro (2p)

EINDHOVEN
Pullman Cocagne
'Eén van de beste van de stad'
320 kamers, 80-255 euro (1p) 95/260 euro (2p)

Art hotel
'Mix van design, vintage en kunst de rode draad'
230 kamers, 75-400 euro (1p) 75/400 euro (2p)

Lumière
'Hotel dat schittert dankzij comfort en locatie'
25 kamers, 70/205 euro (1p) 89/215 euro (2p)

HOOGELOON
Gasterij Landschot
'Wit design dat zorgt voor zeker zen-gevoel'
4 kamers, 78/85 euro (1p) 115/125 (2p)

Landrop
'Genieten van ontbijt met zicht op de pony's'
4 kamers, 80/90 euro (1p) 95/105 euro (2p)

SON EN BREUGEL
La Sonnerie
'Klooster verbouwd tot hotel in familiebeheer'
38 kamers, 95/125 euro (1p) 105/145 euro (2p)

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven