Volledig scherm
Stadhuistoren Eindhoven in de steigers voor renovatie en verduurzaming. © Michel Theeuwen

Materiaal Stadhuistoren Eindhoven te koop op 'Marktplaats'

VIDEOEINDHOVEN - Als symbool voor het hergebruik van alle materialen uit de Stadhuistoren in Eindhoven, staat sinds donderdag veel van het overtollig materiaal uit de kantoortoren vanaf nu op internet. Op een soort Marktplaats voor bouwmaterialen zijn de spullen ook daadwerkelijk te koop.

Wethouder Mary-Ann Schreurs zette de website donderdagmiddag live. Daar zijn nu zaken te koop als deuren en deurklinken, vloertegels, stenen van binnenmuren, tl-bakken en verdeelkasten voor stroomvoorzieningen. Allemaal voor een symbolische prijs. Kopers moeten de spullen wel zelf afhalen op het Stadhuisplein. Niet alles is eenvoudig in te laden. Daarom wordt later nog bekeken of er nieuwe methoden van hergebruik bedacht kunnen worden.

De start van de website was meteen de officiële starthandeling voor het strippen van de Stadhuistoren, naast het Stadhuis. Daarbij wordt zoveel mogelijk materiaal hergebruikt, zoals de plafondplaten die verwerkt worden tot isolatiemateriaal voor de gevel of gebruikt worden voor de binnenmuren. "Maar het is net als bij een verbouwing thuis: sommige dingen zet je op Marktplaats, andere breng je naar de kringloopwinkel of naar de milieustraat waar alles gescheiden wordt. Zo werken wij eigenlijk ook", zegt directeur Alex Hesling van Impuls BV, het consortium van vijf bedrijven (installatiebedrijf Kuijpers uit Helmond, aannemer Laudy, adviseur Brink Groep en de architectenbureaus Rudy Uytenhaak en DOOR) dat de klus klaart. 

65 miljoen euro
Die klus houdt in dat de Stadhuistoren, maar later ook de gemeentelijke gebouwen Mercado, het Stadhuis en het NRE-gebouw gerenoveerde en/of verduurzaamd en beheerd worden. In totaal kost dat 65 miljoen euro. Veel geld, maar volgens wethouder Schreurs krijgt de gemeente door de manier van aanbesteden veel meer waar voor zijn geld. "Dat geld hadden we anders alleen al voor de renovatie moeten investeren. Nu we alle projecten gezamenlijk aanbesteden, krijgen we daarbovenop ook nog een veel duurzamere aanpak. En dat levert ook weer geld op aan energiebesparing bijvoorbeeld."

Volgens Rudy Uytenhaak, een van de architecten, wordt de Stadhuistoren een stuk verbeterd, zowel voor de ambtenaren die er werken als voor de stad. Bij de renovatie komt het inwonersplein, waar paspoorten en andere zaken afgehaald kunnen worden, onderin stadhuis en -toren. De omgeving van het gebouw wordt ook heringericht en vergroend, zowel aan de kant van de Dommel als aan het Stadhuisplein. Daardoor wordt 'het hart van de lokale democratie' volgens hem veel toegankelijker.

Living lab
Volgens Saskia Oranje van DOOR wordt eerst het gebouw aangepakt. Na de sloop volgt de renovatie met veel energiezuinige oplossingen. Daarna volgt de inrichting maar hoe dat er precies uit gaan zien, is nog niet helemaal bekend. Veel wordt namelijk als 'living lab' ontwikkeld. "We beginnen met twee verdiepingen. We leren van de metingen in het gebouw en de ervaringen van de gebruikers. Die gebruiken we dan om de volgende verdieping in te richten." Volgens haar moet Impuls zowel flexibel zijn en open staan voor innovatie als scherp en efficiënt omgaan met het publieke geld. 

De manier van aanbesteden voor dit project is echt anders dan normaal, benadrukken alle partijen. De gemeente heeft een doel van duurzaamheid en renovatie gesteld en tientallen bedrijven zijn bezig geweest om een antwoord daarop te formuleren. Impuls is uitgekozen omdat ze met de beste oplossingen kwamen. Volgens directeur Hesling wordt de Stadhuistoren een visitekaartje van het nieuwe bedrijf om te laten zien bij andere projecten. Hij kijkt momenteel al of de gemeentelijke gebouwen in Amersfoort daarvoor in aanmerking komen.

Volledig scherm
Wethouder Mary-Ann Schreurs schroefde eigenhandig een deur eruit, als een officiële handeling voor de start van de werkzaamheden in de Stadhuistoren. Daar wordt zoveel mogelijk van de materialen hergebruikt of doorverkocht. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven