Volledig scherm
De robotarm die het MMC in gebruik heeft genomen. © Bram Saeys

Máxima Medisch Centrum neemt robotarm in gebruik in Eindhoven en Veldhoven

EINDHOVEN/VELDHOVEN - Het Máxima Medisch Centrum heeft deze week een ‘robotarm’ in gebruik genomen. De arm ontlast de chirurg en zorgt voor grotere precisie.

Met de nieuwe robotarm van het Máxima Medisch Centrum (MMC) kan nauwkeuriger en eenvoudiger gehecht worden in de buik- en borstholte. Het hulpmiddel wordt voornamelijk ingezet bij maagdarm-, lever- en longoperaties. Daarbij moet relatief veel gehecht worden. Het instrument wordt als een verlengstuk aan de arm van de chirurg bevestigd. De punt volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. Hierdoor zijn er minder schouderbewegingen nodig en wordt opereren een stuk minder belastend. Volgens het MMC wordt de nieuwe techniek nu voor het eerst in Europa gebruikt.

Meer precisie

Chirurg Wouter Leclercq volgde de ontwikkelingen van deze techniek in Amerika al langere tijd en werkt er nu mee. ,,Dit instrument vergroot ons bewegingsbereik en maakt complexere bewegingen mogelijk, waardoor we ook op tot nu toe moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen opereren. Doordat we met meer precisie kunnen bewegen, raakt omliggend weefsel minder beschadigd”, zegt Leclercq.

De robotarm wordt ingezet bij zogeheten kijkoperaties. Een moeilijkheid van deze techniek is het hechten in kleine ruimtes van het lichaam. Een operatierobot is daarvoor de oplossing, maar een robot is duur. De robotarm biedt een tussenoplossing, stelt Leclercq. Voor complexere operaties in kleine ruimtes in het lichaam biedt deze robotarm volgens Leclercq een uitkomst. ,,Maar de ene techniek vervangt de andere niet. We zetten voor elke ingreep de beste en meest efficiënte techniek in. Dat bespaart tijd en geld.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven