Volledig scherm
Catharina Ziekenhuis © Catharina Ziekenhuis

Medewerkers voeren actie in Catharina Ziekenhuis: zondagsrooster op werkdagen

EINDHOVEN - Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven draaien vanaf woensdag 10 juli zondagsdiensten op normale werkdagen. Dat betekent dat er alleen spoedeisende incidenten worden opgepakt. Voor anderen blijft het ziekenhuis dicht. 

Ziekenhuismedewerkers mogen niet staken, dus een zondagsdienst draaien is een uiterste schreeuw om aandacht. Ze willen een betere cao. De onderhandelingen daarvoor zijn op 3 juni vastgelopen.

Het zijn landelijke acties, die in het Catharina Ziekenhuis direct werden omarmd. Vandaar dat zij - met ziekenhuizen in Alkmaar en Assen - met de protesten beginnen. 

Laatste moment

Welke afdelingen er precies meedoen wordt pas kort van tevoren bekend. De vakbonden houden dat bewust stil, om te voorkomen dat het ziekenhuis het rooster aanpast. Volgens een woordvoerder zijn er in elk geval geen acties op afdelingen waar patiënten in gevaar kunnen komen. De vakbonden denken aan afdelingen als de OK, kort verblijf en röntgen. Daar kunnen afspraken met patiënten gemakkelijk worden verzet. 

,,Openstaande vacatures worden moeilijk ingevuld, waardoor het draaien van overuren eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden‘’, zegt Elise Merlijn van de FNV. ,,Werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen.‘’ 

Patiënten ondersteunen

Medewerkers werken vanaf 10 juli wel gewoon, maar worden ingezet op andere afdelingen, waardoor ze patiënten kunnen ondersteunen. De maatregel is een actie van vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en CNV. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven