Volledig scherm
Bijzetafval in Eindhoven. © ED

Meer boetes op komst voor Eindhovens bijzetafval

EINDHOVEN - De strijd tegen bijzetafval bij ondergrondse afvalcontainers in Eindhoven wordt verder opgevoerd. Straks mogen de vuilniszakken ook binnenstebuiten worden gekeerd.  

Stiekem vuilnis zetten bij ondergrondse afvalcontainers komt Eindhovenaren straks waarschijnlijk duur te staan. Medewerkers van afvalinzamelaar Cure mogen binnenkort namelijk die vuilniszakken openmaken en daarin op zoek gaan naar persoonlijke gegevens van de eigenaar. Die krijgt dan per kerende post een boete toegestuurd. 

Althans, dat is het plan van het Eindhovense college van B en W, dat verwikkeld is geraakt in een hevige strijd tegen het zogenoemde bijzetafval op tal van plekken in de stad. Dat die strijd steeds verder in hevigheid aan het toenemen is, kondigde de inmiddels naar Gelderland vertrokken milieuwethouder Jan van der Meer van GroenLinks enkele weken geleden al aan in de gemeenteraad. Zijn opvolger Rik Thijs is inmiddels bezig met het verder concreet uitwerken van nieuwe maatregelen. 

Boete

Nu mogen boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) van de gemeente Eindhoven mensen die bijzetafval plaatsen alleen beboeten als ze die op heterdaad betrappen, en wel voor een bedrag van 95 euro. Dat is de strafrechtelijke aanpak. 

Daarnaast willen burgemeester en wethouders dat het ook mogelijk wordt om zogenoemde bestuurlijke boetes uit te laten delen door Cure-medewerkers. Maar dat moet dan juridisch allemaal nog wel goed geregeld worden. Hoe lang het gaat duren voordat het zo ver is, dat is nog niet bekend.  

De kwestie rond bijzetafval in Eindhoven speelde op nadat omwonenden van een aantal ondergrondse afvalcontainers in een reportage in deze krant daarover hun beklag deden. Op tal van plekken in de stad zijn de ondergrondse containers binnen de kortste keren vol, en wordt het afval op en rondom de containers gezet. 

Naar aanleiding daarvan heeft afvalinzamelaar Cure het aantal malen dat die containers leeg worden gemaakt verhoogd. Verder worden er extra rondes door de stad gereden om bijzetafval op te halen.

Stinken

Quote

Dit is toch ook wel een kwestie van mentali­teit.

Rik Thijs, Wethouder

Voor de PvdA-fractie in de Eindhovense gemeenteraad was dat niet genoeg. In vragen aan het college drong de partij aan op een hardere aanpak, vooral ook omdat vanwege het warme weer het bijzetafval nog sneller gaat stinken dan normaal al het geval is.

Volgens wethouder Rik Thijs is inmiddels het aantal extra ophaalrondes door de stad en het aantal plekken waar dat gebeurt nog verder opgevoerd. ,,Maar dit is toch ook wel een kwestie van mentaliteit. Ik ben er ook wel klaar mee dat mensen complete bankstellen en bouwafval bij die containers dumpen. Dat gaan we echt hard aanpakken.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven