Volledig scherm
Basisschool Reigerlaan hield vrijdag een opruimdag in het Eindhovense Villapark. © FotoMeulenhof

Megan (7): ‘Gooi afval in de prullenbak, niet op de straat’

EINDHOVEN - Het Villapark ligt vol rommel. Daar zijn de kinderen van basisschool Reigerlaan wel achter, na een dagje afval verzamelen.

Het was een drukte van belang, vrijdag in het Villapark. Kinderen van basisschool Reigerlaan uit de groepen 4 tot en met 8 waren gewapend met afvalgrijpers en afvalzakken in hun wijk zwerfafval aan het verzamelen. De kinderen uit de groepen 1 tot en met 3 ruimden het schoolplein en de voortuin op.

De opruimactie leverde veel zakken met zwerfafval op én verbazing over de hoeveelheid zwerfafval die ze in hun eigen wijk tegenkwamen. Niet alleen veel plastic en hondenpoep, maar ook veel blikjes.

Twee keer per jaar

Bovenbouwcoördinator Rick van Luijt: ,,Onze leerlingenraad is met het idee gekomen om aan een duurzamere wereld te werken en iets goeds voor het milieu te doen. Vanuit dit idee is het plan gemaakt om een grote schoonmaakactie in onze wijk te houden. ‘Adopteer een straat’, een vrijwilligersinitiatief hier in Eindhoven, heeft afvalgrijpers geleverd. De bedoeling is dat we twee keer per jaar het zwerfafval in onze wijk gaan opruimen.”

Schooldirecteur Geert Simons: ,,We wilden graag als school iets betekenen voor de wijk en voor het milieu. En onze kinderen de boodschap meegeven dat je altijd iets kan doen voor het milieu, of je nu groot of klein bent.”

Drinkfles

Als school kun je wel degelijk duurzaam bezig zijn, hebben ze op de Reigerlaan ontdekt. Zo kregen alle kinderen als beloning voor het harde werken vandaag een herbruikbare drinkfles. Luijten: ,,Door het uitdelen van deze flessen kunnen we ook onze eigen afvalstapel verminderen. Een herbruikbare fles zorgt ook weer voor minder lege drinkpakjes.”

Megan (7) uit groep 4 vindt het goed om het afval op te ruimen. Ze snapt niet dat mensen zoveel afval gewoon op straat gooien. ,,Neem het gewoon mee en ruim het thuis op of gooi het in de prullenbak. Maar niet op straat.”

,,Ik ruim altijd mijn afval op, ook zonder opruimdag. En als ik afval zie liggen, ruim ik dat ook op. Misschien zouden alle mensen dat moeten doen, dan hoeven we niet meer speciale opruimdagen te houden”, zegt Milan (7).

In samenwerking met indebuurt Eindhoven