Volledig scherm
Foto ter illustratie © stock.xchng

Misschien zit de achterdeur van Sigrid nu in de plantenkas

EINDHOVEN - Een duurzame stad met grote biodiversiteit is goed voor de gezondheid en welbevinden van de bewoners, weet woningcorporatie Woonbedrijf. In de wijk Geestenberg in Eindhoven komt zo'n stad stap voor stap dichterbij.

Sigrid Degener loopt door de overvolle plantenkas aan de Paalheuvel naar het moestuintje aan de straatkant. Kas en tuin staan vol met allerlei groenten én bloemen. Samen met vijf andere vrijwilligers en regelmatig extra handjes uit de buurt werkt ze aan de eerste oogst. ,,Kijk, het zou zo maar kunnen dat dit mijn achterdeur is geweest", vertelt ze. Ze doelt op kozijnen en deuren die dienen als wanden en dak van de kas. Die staat in een voormalige zijtuin van de hoekwoning aan de Paalheuvel. 

Hergebruik
,,Nadat de vorige bewoner was verhuisd, hebben we de tuin verkleind en de huur wat verlaagd", legt Rob Bogaarts uit. Hij beheert de portefeuille duurzaamheid bij Woonbedrijf. Voor de kas hebben we de kozijnen en deuren gebruikt die overbleven na de renovatie van onze huurwoningen hier in de wijk."

De kas en het hergebruik van materiaal zijn voorbeelden van de bijdrage van de corporatie aan een duurzame stad. ,,Meer groen in de stad is goed voor de gezondheid en welbevinden van de bewoners, heeft onderzoek aangetoond", zegt Bogaarts tijdens een wandeling door de wijk met collega Ellis Kluijt, coördinator gebiedsontwikkeling. Het zorgt voor meer schaduw en het water dat uit de bladeren verdampt, verlaagt de temperatuur. Daarom ging Woonbedrijf ook met de 269 huurders in Geestenberg in gesprek over de mogelijkheid bestrating in de tuin te vervangen door gras en planten. Met als voordeel dat water minder snel wordt afgevoerd via het riool en overlast na de steeds vaker voorkomende extreme regenbuien wordt verminderd.

Werken aan duurzaamheid
Bogaarts weet dat de aangescherpte Woningwet corporaties dwingt zich te beperken tot huisvesting van mensen die  op de commerciële markt niet aan bod komen. ,,Maar het ministerie heeft ons ook gevraagd te werken aan duurzaamheid. Als de verschillende partijen niet over hun schutting durven te kijken, komen we daarbij niet veel verder." Dus zocht Woonbedrijf samenwerking met de collega's van Thuis en met de gemeente. Die heeft een stukje gazon van 150 vierkante meter in de groene long tussen de Asberg en de Ouwenberg ontzien bij het grasmaaien, waardoor onkruid en spontane struiken hun kans krijgen. Bewoners is gevraagd hetzelfde te doen met één vierkante meter in hun eigen tuin. Het moet allemaal bijdragen aan de biodiversiteit, meer variatie in planten en daardoor in insecten en ook weer vogels.

De wandeling gaat verder langs garageboxen waarvan Woonbedrijf de platte daken wil laten begroeien. Een van de bewoners kijkt op van de belangstelling van het groepje. Gevraagd naar wat hij vindt van het vergroenen van de buurt, zegt hij: ''Prima, maar laat Woonbedrijf eerst in mijn huis dingen opknappen. Ik wacht al een maand. Nee, mijn naam hoeft niet in de krant, want dan krijg ik helemaal niets meer gedaan." Ellis Kluijt laat zich deze kans om een klacht op te lossen niet voorbijgaan en noteert de gegevens van de man. Verderop zien we nog meer voorbeelden van de nieuwe aanpak, zoals het groen geverfde glas van de lantaarns in het park naast het Karregat. Groen licht trekt minder insecten aan. Wit of geel licht kunnen ze niet weerstaan, wat hun dood betekent. Vandaar.

  1. Anonieme beller over dodelijk drugslab in Eksel is bekend bij politie Eindhoven
    PREMIUM
    Podcast

    Anonieme beller over dodelijk drugslab in Eksel is bekend bij politie Eindhoven

    EINDHOVEN/EKSEL - Een jaar na de vondst van drie overleden jongens in een Belgisch drugslab is nog steeds niet bekend wat zich daar heeft afgespeeld. Goed geïnformeerde bronnen melden aan de Brabantse Onderzoeksredactie van deze krant dat de politie inmiddels wel weet wie in de nacht van 28 op 29 januari 2019 naar de meldkamer belde met de mededeling dat er in Eksel ‘iets ergs’ was gebeurd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven