Volledig scherm
© ANP

Mogelijk kankerverwekkend kunstgras leidt tot scepsis en twijfel langs de lijn

EINDHOVEN - Bij veel clubs in het amateurvoetbal ging het zaterdag en zondag maar om één vraag: wel of niet voetballen op kunstgras? Het nieuws dat de gebruikte korrels van rubbergranulaat mogelijk kankerverwekkend zijn, heeft alles en iedereen op scherp gezet. Van besturen tot leden tot ouders. De meningen lopen erg uiteen, maar scepsis en twijfel voeren de boventoon. Bij meerdere clubs werden wedstrijden verschoven, sommige teams weigerden resoluut op het kunstgras te spelen.

„Het is een beetje vergezocht allemaal, vind je niet?”, zegt Arie Manders langs de lijn bij vv Gemert. „We spelen al jaren op kunstgras en nu zou dat van de ene op de andere dag niet meer kunnen? Daar ga ik echt niet in mee.” Hij staat te kijken bij het eerste vrouwenteam, dat thuis aantreedt tegen Nijnsel. Er wordt gewoon gevoetbald op het kunstgras door de dames. „Ze is er nog nooit ziek van geworden”, zegt een moeder van een van de voetbaldames. „Je mag tegenwoordig helemaal niets meer of je krijgt er wel kanker van. Belachelijk.”

Bij Gemert gingen de wedstrijden op kunstgras dus gewoon door. Maar niet alle bezoekende clubs waren het daar mee eens. Zo weigerde het vijfde team van Milheezer Boys zondagochtend om tien uur het kunstgrasveld te betreden.

Wedstrijden in de ban
Ook voetbalclub Stiphout Vooruit had vrijdagavond al laten weten dat de club niet langer op het gewraakte kunstgras wenste te spelen. De club heeft alle wedstrijden, zowel uit als thuis, in de ban gedaan tot duidelijk is of er gezondheidsrisico’s aan kleven. Zij volgen daarmee onder meer het standpunt van RKSV Nuenen. „We maken ons zorgen. We hebben als bestuur mogelijk een extreem standpunt ingenomen, maar we willen eerst antwoorden op onze vragen. We willen zekerheid hebben of deze specifieke korrels op ons veld wel veilig zijn”, zegt bestuurslid Joost Heijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven