Volledig scherm
Beeld van de halve marathon, vorig jaar © Kees Martens

Nog geen nieuwe hoofdsponsor voor Marathon Eindhoven; ASML wel innovatie-partner

EINDHOVEN  - ASML wordt de nieuwe 'innovatie-partner' van de Eindhoven Marathon. De officiële naam krijgt de toevoeging 'powered by ASML'. Een nieuwe hoofdsponsor is de high tech-reus uit Veldhoven niet. 

Dat hebben Golazo - het bedrijf dat onder meer de Eindhoven Marathon organiseert - en ASML woensdag bekendgemaakt. ASML levert behalve kennis, kunde en een bijdrage aan een nieuwe innovatiefonds, ook een financiële steun aan de organisatie. Bedragen worden niet genoemd. 

Maar een hoofdsponsor is ASML niet, zegt Edgar de Veer, directeur Eindhoven Marathon namens Golazo. De vorige grootgeldschieter DLL haakte vorig jaar af, toen het contract afliep. Een zoektocht naar een opvolger heeft nog geen resultaat gehad. De Veer: ,,We zijn er dichtbij geweest met een bedrijf, maar uiteindelijk is het niet doorgegaan. Er lopen nog wel gesprekken, maar we moesten nu de knoop doorhakken om de voorbereidingen te starten." 

Dus is er geen naamgevende sponsor voor de editie van 2017. ,,De consequentie is dat we er rekening mee houden dat het evenement ons dit jaar mogelijk geld kost. Al proberen we natuurlijk ook om de kosten in de hand te houden. Of er geld bij moet, blijkt dus pas achteraf", aldus de marathondirecteur. Dat is volgens De Veer natuurlijk niet de bedoeling. ,,Maar we kunnen het wel hebben. Dat is het voordeel van het feit dat Marathon Eindhoven onderdeel is van een groter geheel." Golazzo organiseert ook andere hardloopevenementen als de Rotterdam Marathon en Tilburg Ten Miles. 

Ook het driejarig sponsorcontract van de gemeente Eindhoven - met 170.000 euro per jaar - loopt dit jaar af.  De Veer is niet bang dat daar ook een einde aan komt, zegt hij. ,,De gesprekken zijn gepland. We gaan ervan uit dat de relatie gecontinueerd wordt." 

Innovatiepartner ASML moet helpen om van de marathon het meest innovatieve loopevenement ter wereld te maken. De Veldhovense producent van geavanceerde chipmachines kan zijn kennis, netwerk en geld gebruiken om innovaties te steunen. ASML is de kartrekker, maar ook onder meer Philips en VDL overwegen zo'n contract met de marathon. 

Er komt een 'Innovation Lab Marathon Eindhoven' en een bijbehorende 'task force' of werkgroep. Daarin brengen de bedrijven behalve kennis en kunde ook geld in. Bedrijven die een innovatie op het gebied van hardlopen, bewegen, gezond leven en dergelijk op de markt willen brengen, kunnen er een aanvraag doen. Dat beperkt zich overigens niet tot technische middelen om bijvoorbeeld lopers te faciliteren, maar gaat ook over vernieuwingen om het evenement aantrekkelijker te maken. 

Innovatielab

,,Via het innovatielab willen we alle initiatieven onder één noemer brengen. Zo kunnen we voor bezoekers en lopers beter zichtbaar maken waar we mee bezig zijn. Ook kunnen we beter sturen welke projecten we aan de marathon koppelen", aldus De Veer. ,,Doel is om onze deelnemers jaarlijks te verrassen, waardoor ze met nog meer plezier deelnemen. Steeds meer partijen weten ons te vinden om innovaties te testen en onderzoek te doen. De samenwerking met ASML maakt het mogelijk om opnieuw een stap te zetten richting onze ambitie”, aldus de organisator.  

,,ASML staat voor technologische innovatie en vooruitgang. Wij zijn al jaren verbonden aan Marathon Eindhoven en er nemen jaarlijks zo’n 400 ASML-medewerkers deel", zegt Hank Oosterbaan, manager Arbeidsmarktcommunicatie & sponsoring van ASML. ,,Het is een fantastisch breedtesportevenement in het hart van Brainport Eindhoven en toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. Dat vinden wij belangrijk. Wij denken dat we Marathon Eindhoven en haar partners met ons netwerk en onze expertise kunnen helpen om meer innovatieve toepassingen te laten zien en nieuwe innovaties inhoudelijk en financieel te ondersteunen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven