Bewoners van het Ouvertureplein klagen over leefbaarheid aldaar, ook omdat bushalte is vervallen. V.l.n.r.: Klaas Nijmeijer, Bep Klaassen, Hannie van Meerten, Dick Veenstra en Remco van Dooren.
Volledig scherm
Bewoners van het Ouvertureplein klagen over leefbaarheid aldaar, ook omdat bushalte is vervallen. V.l.n.r.: Klaas Nijmeijer, Bep Klaassen, Hannie van Meerten, Dick Veenstra en Remco van Dooren. © DCI media

Omwonenden van Ouverture in Eindhoven balen van verdwenen bushalte

EINDHOVEN - Bewoners van het seniorencomplex bij de Ouverture begrijpen niets van de beslissing om de bushalte bij hen voor de deur weg te halen. Zij bieden dinsdag 18 februari een petitie namens alle bewoners aan aan wethouder Monique List.

Quote

We moesten het in het wijkblaad­je lezen, als korte mededeling

Hannie van Meerten, bewoonster

Ze zijn geen klagers, benadrukken de bewoners van de appartementen rondom winkelcentrum Ouverture in Eindhoven. Over het algemeen zijn ze dik tevreden over hun stekje, maar de verdwenen bushalte voelt als een aderlating. Hannie van Meerten, Klaas Nijmeijer en Bep Klaassen besloten het niet over hun kant te laten gaan en startten een petitie. Inmiddels hebben ze 103 handtekeningen verzameld van nagenoeg alle bewoners en krijgen ze ondersteuning van Dick Veenstra, voorzitter van Bewonersplatform Woensel Noord en CDA-raadslid Remco van Dooren. 

Wat vooral steekt, is dat zij volledig buiten de besluitvorming over de verdwenen bushalte zijn gehouden. ,,We moesten het in het wijkblaadje lezen, als korte mededeling”, vertelt Van Meerten. Veenstra vult aan: ,,Dat is niet de eerste keer. Steeds worden mensen compleet overvallen door zo’n besluit. Er zullen vast redenen voor zijn en daar kunnen we wellicht ook niets aan veranderen, maar bewoners willen wel betrokken worden bij zo’n proces.”

Aan het aantal gebruikers lag het in ieder geval niet. Uit cijfers van raadslid Van Dooren blijkt dat dagelijks zo’n honderd mensen de halte gebruikten, waarmee die ruim voldoende scoorde. Ook Klaassen pakte vaak de bus. ,,Ik ga nooit met de auto naar de stad of het winkelcentrum. Met de ov-kaart is de bus een uitkomst en het scheelt ook nog parkeren.” De halte aan de Ouverture lag er pas anderhalf jaar. ,,We waren er zo blij mee. Er was ook behoorlijk wat geld en moeite in gestoken: een lage opstap, rolstoelvriendelijk en je zat ook nog overdekt te wachten. Nu is dat allemaal voor niets geweest, wat zonde van het geld is”, aldus Klaassen.

Van Dooren: ,,Het kan niet zo zijn dat bij een seniorencomplex geen bushalte zit. Er ligt bewijs dat het nodig is.” Het college van burgemeester en wethouders vindt echter dat de andere haltes op loopafstand een prima alternatief bieden, blijkt uit antwoorden op raadsvragen: ‘Het is voor sommige bewoners geen verbetering maar uit onderzoek blijkt dat de Ouverture vooral een opstaphalte was. Reizigers stapten al eerder uit bij de haltes Stiffelio en Opera als ze terug de wijk inkwamen. De alternatieven zijn dus op loopafstand en voor hen die dat te ver vinden is er een alternatief in de vorm van een Taxbus.’

In samenwerking met indebuurt Eindhoven