Volledig scherm
Witte de Withstraat, Eindhoven © Google Streetview

Onbegrip over verandering Witte de With in Barbarosstraat: 'Turkse piraat mag wel?'

De straatnaam Witte de With verdwijnt definitief uit de buurt Hemelrijken in Eindhoven. In die buurt komt er wel een andere straatnaam, een met een Turks tintje: Barbaros, vernoemd naar een Turkse admiraal en zeerover. 

Dat is duidelijk geworden nadat de motie van LPF Eindhoven 'Houd de straatnaam Witte de With in ere' gisteren werd verworpen door de raad.  Witte Cornelisz de With was een zeventiende-eeuwse Nederlandse admiraal in de Gouden Eeuw. 

Ondanks de bezwaren van de straatnamencommissie, werd de straatnaam Barbaros gekozen. ,,Toen een bewoner de naam Barbaros indiende, werden onze bezwaren opzij geschoven. Er moest en zou een 'buitenlandse' zeeheld benoemd moeten worden, gezien de nieuwe samenstelling van de wijk'', zegt Louis den Brok voormalig lid van de straatnamencommissie.

,,Toen er in 2008 straatnamen moesten komen, mocht iedereen meedenken'', zegt Den Brok. ,,De gekste ideeën kregen we binnen: bijvoorbeeld 'hondenhok', omdat de eerste radio daar op leek. Kennelijk kwam een van de bewoners met het idee voor Barbaros.''

Het college houdt vast aan de naam, omdat die 'via burgerparticipatie tot stand is gekomen.' Barbaros wordt over ongeveer drie jaar gebouwd. Volgens de LPF Eindhoven is Barbaros een man met een 'uiterst dubieus' verleden. 

Meerdere straatnamen besmet

Er is al langere tijd discussie over door het verleden besmette namen in Nederland. Een school in Amsterdam wil niet langer de naam van Jan Pieterszoon Coen dragen. De J.P. Coenschool in de Indische Buurt haalt de naam van de gevel omdat ouders en leraren bezwaren hebben tegen de man die een rol speelde in de slavernij en de gewelddadige kolonisering van Indonesië.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven