Volledig scherm
Open dag brandweer en ambulancepost Avignonlaan Eindhoven. © Karin Rosendaal

Open dag brandweer en ambulancepost Achtse Barrier in Eindhoven trekt veel publiek

EINDHOVEN - Door activiteiten, demonstraties en voorlichting voor het hele gezin konden omwonenden zaterdag tijdens de open dag kennismaken met brandweer en ambulancedienst op de Avignonlaan in de Eindhovense wijk Achtse Barrier. 

Het weer kan niet mooier zaterdag tijdens de open dag van de ambulancepost en brandweerpost Brabant-Zuidoost op de Avignonlaan in Eindhoven-Noord. ,,De opkomst is enorm, vanochtend was het heel druk", zegt Rik Willems, ambulance chauffeur en organisator van de open dag. ,,Sinds 1 juni van dit jaar is de brandweerpost ook een ambulancepost. Omwonenden horen daardoor vaker sirenes dan dat ze gewend zijn. Mensen kunnen vandaag kennis met ons maken."

Quote

De opkomst is enorm, vanochtend was het heel druk.

Rik Willems, organisator open dag

Toko

Een open dag om te zien hoe het eraan toegaat bij de brandweer en ambulancedienst en hoe de samenwerking verloopt. Willems: ,,De ambulancepost zat in het centrum met een steunpunt in Best. Om de tien jaar worden de ritten geëvalueerd, met als gevolg dat wij nu hier op de Avignonlaan zitten en met name naar Noord uitrijden. De post in het centrum gaat te zijner tijd richting de Aalsterweg en bedient de zuidkant."

In de voormalige sportzaal van de brandweer is nu de ambulancedienst gestationeerd. Beide diensten hebben hun eigen woonkamer en kantine. ,,De samenwerking is erg goed, maar het blijven twee aparte culturen. We lopen regelmatig bij elkaar binnen, maar ieder heeft zijn eigen toko", vertelt Willems.

Quote

De samenwer­king is erg goed, maar het blijven twee aparte culturen.

Rik Willems, organisator open dag

Babylance

Volledig scherm
Open dag brandweer en ambulancepost Avignonlaan Eindhoven. © Karin Rosendaal

Tijdens demonstraties zien bezoekers hoe de samenwerking gaat. Hoe gaat het redden van patiënten op hoogte? De brandweer komt met een hoogwerker met een special frame waar een brancard en een verpleegkundige mee naar boven kunnen. In de ambulance is een speciale slide voor die brancard. 

Tijdens een andere demonstratie assisteert de brandweer als een chauffeur vastzit in de auto. De auto wordt gestabiliseerd en het openbreken kan beginnen. Willems: ,,Onze kennis van het lichaam wordt ingezet voor de slachtoffers en de technische kennis van de brandweer voor de auto's." 

Veel gezinnen met jonge kinderen zijn op de dag afgekomen. Ze klimmen achter het stuur van de ambulances en bekijken de babylance, een speciale ambulance om couveuses te vervoeren en maken veel foto's. 

Brandweervrouw

Aan Gabriëlle de Gruijter, beroepsbrandweervrouw, wordt regelmatig gevraagd of ze op de foto wil met de aanwezigen. Gruijter: ,,Het is een mannenwereld, maar het bevalt mij goed. Ik word gewoon geaccepteerd, maar mensen vinden het bijzonder dat ik als vrouw bij de brandweer werk. Er is weinig animo van vrouwen zowel bij de beroeps als bij de vrijwilligers. Waar dat aan ligt weet ik niet." 

Quote

Het is een mannenwe­reld, maar het bevalt mij goed.

Gabriëlle de Gruijter, beroepsbrandweervrouw

Arno Colsen is met zijn gezin op bezoek. ,,Het is leuk om kennis te maken met het werk van ambulancemensen", zegt Colsen terwijl hij achter het stuur van de ambulance zit. ,,Voor de kinderen is het interessant om een ambulance van binnen te zien. Mochten ze er ooit in komen liggen dan kennen ze het al. Ze leren hier weer van".

  1. ‘Wij een criminele motorclub? Nee man!’
    PREMIUM

    ‘Wij een criminele motorclub? Nee man!’

    Eindhoven - De leiders van twee motorclubs uit de regio distantiëren zich van het beeld dat ze een criminele achtergrond hebben. Sama Sama en Plomo o Plata zijn de namen van twee relatief nieuwe motorclubs die ook actief zijn in Oost-Brabant. Sacha Batlajar uit Geldrop is president van Sama Sama (48 leden) en Eindhovenaar Dennis van Eekelen is vicepresident van Plomo o Plata (15 leden). De politie noemde hen gisteren in het ED ‘wannabee’-motorbendes en gaf aan dat tussen de leden mannen met een criminele achtergrond zitten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven