Volledig scherm
PREMIUM
Hoogbouw in Eindhoven; overigens staat deze foto los van het verhaal. Van geen van de getoonde gebouwen is bekend of ze tot de risicovolle groep horen. © Jean Pierre Reijnen

Oud-prof TU Eindhoven: ‘Tien procent hoge woongebouwen is ‘risicovol’ bij brand’

EINDHOVEN - Tien procent van hoge woongebouwen is ‘risicovol’ als het gaat om brandveiligheid. In Eindhoven zijn er dat zo'n 35 van de 330. We moeten ophouden onze kop in het zand te steken en in actie komen, zegt oud-hoogleraar Jos Lichtenberg van de TU in Eindhoven.

Uit eigen onderzoek van Lichtenberg in Eindhoven bleek dat 10 van de 79 bekeken panden slecht scoren op brandveiligheid. Niet alleen is de gevelbekleding brandbaar, ook vluchtwegen en blusmiddelen zijn niet altijd op orde. ,,Toch is er geen reden voor paniek. De panden staan in het verdachtenbankje, maar zijn nog niet aangeklaagd. Want risicovol is nog niet brandgevaarlijk. In de meeste gevallen kunnen gebouwen met simpele middelen veilig gemaakt worden. Wat ik zou doen als bewoner van een woontoren in Eindhoven? Bij de eigenaar druk uitoefenen dat ze in actie komen en de brandveiligheid onderzoeken.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven