Oude school en internaat op Eikenburg Eindhoven weer bewoond

VideoEINDHOVEN - Overal in de lange gangen sjouwen mensen met ladders, verf en vloerbedekking, de laatste bouwvakkers, maar ook de eerste nieuwe bewoners van de schoolvleugel van klooster Eikenburg aan de Aalsterweg in Eindhoven.

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Daar nemen ze 70 prachtige woonruimtes in gebruik. Van een loft in een omgebouwd hoog schoollokaal tot een appartementen over drie verdiepingen dat eindigt in de nok van het dak. 

Volledig scherm
Lieke van Bree. © FotoMeulenhof

Onder de pannen heeft 'gelukspoeperd' Lieke van Bree woonruimte gevonden. ,,Ik wilde graag in de natuur én in Eindhoven wonen. En ik ben iemand die altijd klaar staat voor anderen. Hier kwamen al mijn woonwensen bij elkaar", zegt de Eindhovense. 

Volledig scherm
Martijn van Santen en Lieke Stoffelen. © FotoMeulenhof

Een verdieping lager is een klaslokaal met tussenverdieping met balkon en slaapetage verhuurd aan Lieke Stoffelen en Martijn van Santen. ,,Dit project is op ons lijf geschreven: we zijn allebei met groen en duurzaamheid bezig", zegt Van Santen, student milieuwetenschappen. ,,Ik kom uit Waalre en ik fietste hier vaak voorbij, maar ik kende het klooster helemaal niet. Mag je daar eigenlijk wel komen, dacht ik altijd. Nu blijkt dat vrienden hier zwemles kregen en een oom van mij op het internaat zat", zegt hij. Stoffelen, medewerkster bij Trefpunt Groen Eindhoven, wil dan ook graag de omliggende wijken betrekken bij wat er allemaal gebeurt op Eikenburg. 

Volledig scherm
Nieuwe bewoners Rosalie Teurlings (links) en Suzanne van Westenbrugge. © Michel Theeuwen

Verderop zijn de twee buurvrouwen Rosalie Teurlings en Suzanne van Westenbrugge aan het inrichten. Van Westenbrugge, met 67 jaar een van de oudere bewoners, is haar zoon achterna verhuisd uit Rotterdam. ,,Dat was ik eigenlijk niet van plan, tot ik hier een keer met mijn kleinzoon overheen fietste. Vooral dat je hier veel samen kunt doen, zoals ik dat in Rotterdam ook deed, trok mij aan." Teurlings kiest voor de rust en ruimte in het groen. Net als de meeste anderen stond ook zij -  vanwege haar terugkeer uit het buitenland - niet lang ingeschreven voor een woning. Op Eikenburg maakte dat niet uit, daar was het persoonlijke verhaal doorslaggevend. 

Paters Jan en Wout

De komende weken volgen ook nog de nieuwe huurders van de internaatsvleugel tegenover het zwembad. Tegen het einde van het jaar verhuurt woningcorporatie Sint Trudo alle appartementen. Alle huurders moesten 'solliciteren' om voor een van de appartementen in aanmerking te komen. Maar veertien eenheden worden ingenomen door jonge cliënten van Autismepunt, een door een sporter van het Centrum voor Topsport & Onderwijs in Eindhoven en twee gaan er naar de paters Jan en Wout die nu nog in de kloostergevel verblijven. De overige Broeders van Liefde blijven daar wonen, zolang als dat fysiek nog gaat. 

Alle bewoners krijgen ook een rol als vrijwilliger op een van de andere voorzieningen op landgoed Eikenburg, zoals de Stadsakkers die groente verbouwen voor de Voedselbank, het hospice van het Sint-Annaklooster of inloophuis De Eijk.  En natuurlijk in de eigen 'gemeenschap' want daar valt ook heel wat te organiseren. De eerste borrel is met nieuwjaar, georganiseerd door de activiteitencommissie waarin ook Teurlings en Van Westenbrugge zitting hebben. De officiële opening is later in januari.  Bekijk de video op ed.nl

Volledig scherm
© FotoMeulenhof
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven