Ondernemer Ronald Brugmans op de plek bij het Gat van Waalre waar 'zijn' paviljoen gebouwd zou moeten worden.
Volledig scherm
Ondernemer Ronald Brugmans op de plek bij het Gat van Waalre waar 'zijn' paviljoen gebouwd zou moeten worden. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Paviljoen bij Gat van Waalre nog niet zeker

WAALRE - Het is nog niet zeker dat wandelaars en fietsers in de toekomst een kop koffie kunnen drinken in een horecapaviljoen bij het Gat van Waalre. 

Bezwaarmakende bewoner van het naastgelegen appartementencomplex Ad van Meer riep dinsdagavond in de gemeenteraad zoveel vragen op dat de raadsleden de komende weken verder willen discussiëren over het dossier.

Van Meer - die namens de bezwaarmakende bewoners sprak - hinkt op twee gedachten: of het veronderstelde aantal van vijftigduizend bezoekers wordt gehaald en zorgt voor grote drukte in de omgeving. Of het aantal blijkt onhaalbaar en de ondernemer gaat op de fles. In dat tweede scenario vrezen omwonenden volgens Van Meer dat de gemeente de regels zal versoepelen en zwaardere horeca zal toestaan.

Vijftigduizend bezoekers haalbaar?

Daar wilde de raad meer van weten. Is het aantal van vijftigduizend bezoekers realistisch, vroegen onder andere Janpeter Hazelaar (PvdA) en Alexandra Groeneveld (AWB) zich af. Zijn er voldoende parkeerplekken? En is de afstand tot het appartementencomplex nou 55 of 25 meter? Parkeerplekken zijn geen halszaak aangezien de bezoekers vooral wandelaars en fietsers zullen zijn, legt wethouder Loek Kruip uit. En of het nou 55 of 25 meter is; in beide gevallen voldoet de gemeente aan de gestelde norm. Over het aantal van vijftigduizend bezoekers volgde een wat warrige uitleg. Het zou gaan om bezoekersuren niet om bezoekersaantallen.

Aantal klopt niet

Maar dat aantal is een eigen leven gaan leiden, zegt ondernemer Ronald Brugmans die het paviljoen wil uitbaten. ,,Die vijftigduizend, dat zijn alle mensen die baat hebben bij het paviljoen. Dus ook wandelaars die het toilet gebruiken.” Het daadwerkelijke aantal klanten dat hij moet ontvangen om de zaak draaiende te houden, ligt een stuk lager. Burgmans liet naar eigen zeggen uitgebreid onderzoek doen, tot het aantal zonuren op het terras toe, en zegt dat de exploitatie haalbaar is.  

De raad praat binnenkort verder over het dossier. Het paviljoen zal er - hoe dan ook - niet voor volgend jaar staan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven