Volledig scherm
Sportles aan peuters op de basisschool De Schakel in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Peuters en kleuters in Eindhoven leren spelen en bewegen

EINDHOVEN - In het Eindhovense stadsdeel Strijp zijn drie basisscholen en vijf kinderopvangcentra van start gegaan met 'Sportief Peuteren en Kleuteren', een speelmethodiek om kinderen beter te leren spelen en bewegen. Door middel van extra beweegtijd werken peuters en kleuters aan gezondheid, motorische vaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Het initiatief komt vanuit Stichting Samen Sportief, die activiteiten organiseert om jong en oud te stimuleren om te sporten en bewegen. Projectleider Eva Lindeman: "Vroeger hadden kinderen op school gym- en zwemles en speelden ze in hun vrije tijd vaker buiten, nu is dat minder. Ze barsten van de energie en met dit soort activiteiten kun je een motorische achterstand en overgewicht tackelen."

Samenwerken

Volgens Lindeman draagt sport en spel ook bij aan sociaal-emotionele ontwikkeling. "Kinderen leren bijvoorbeeld samenwerken en op elkaar wachten." De kennis wordt overgebracht op leerkrachten en pedagogisch medewerkers, zodat zij de peuters en kleuters op hun beurt weer kunnen motiveren tot sporten en bewegen. Om de zes weken staat een ander thema centraal, zoals 'evenwicht' en 'circus'.

Op dit moment doen drie basisscholen (De Schakel, Theresia en Strijpdorp) en vijf kinderdagverblijven van Korein, Kids Society en Partou mee aan het twee jaar durende project. In de toekomst wil Stichting Samen Sportief de activiteiten uitbreiden naar andere wijken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven