Volledig scherm
De jubilarissen Martien Kuypers, Dionne Pruijsers, Anneke Filmer, Leander van Amesfoort. Hein van Leest en Jan Gijsberts waren verhinderd © Jean Pierre Reijnen

Phileutonia huldigt jubilarissen met concert

EINDHOVEN - De Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven huldigt zaterdag 16 juni zes muzikanten die samen 230 jaar lid zijn van de Eindhovense harmonie.

Jubileums bij Phileutonia, dat in 1882 is opgericht, worden traditiegetrouw gevierd met een concert. Ditmaal zaterdag 16 juni om 19.30 uur in zaal De Harmonie. Naast het harmonieorkest treedt ook het opleidingsorkest op.

Erelid Hein van Leest viert zijn zestigjarig jubileum. Hij speelde tientallen jaren slagwerk en begeleidde tevens de slagwerkgroep en leerlingen van de harmonie. De familie van Leest is al generaties lang aan Phileutonia verbonden. Hij is tevens bestuurslid geweest. Net als Jan Gijsberts die veertig jaar lid is en tot voor kort in het harmonieorkest de euphonium, een groot, koperen blaasinstrument, bespeelde.

Dionne Pruijsers, eveneens veertig jaar lid, kreeg de liefde voor (harmonie-)muziek van huis uit mee. ,,Mijn vader speelde ook bij Phileutonia. Ook is hij lang dirigent geweest van het opleidingsorkest. Ik wilde als kind eigenlijk dwarsfluit leren spelen maar het is de hobo geworden. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Tamboer

Saxofonist Martien Kuypers, net als Dionne en Jan, veertig jaar lid, begon bij Phileutonia als tamboer. ,,Dat heb ik een aantal jaren gedaan, maar ik wilde ook andere instrumenten leren bespelen. Dat werd eerst klarinet en tegenwoordig saxofoon.” Tijdens het concert speelt het orkest een door Martien gecomponeerd muziekstuk, waarvoor hij ook de partijen voor alle verschillende instrumenten uitschreef. ,,Een stuk in een 15/8e maat”, lacht Martien. ,,Inderdaad niet de meest makkelijke”

Anneke Filmer (klarinet) en Leander van Amesfoort (trombone) zijn allebei 25 jaar lid. ,,De combinatie van musiceren op een hoog niveau, gezelligheid en de vele vrienden die ik hier heb gekregen, maken dit een speciale vereniging voor mij.”

Normaal spelen jubilarissen niet mee tijdens hun 'jubilarisconcert'. Leander van Amesfoort is daarop een uitzondering. ,,Op mijn verzoek speelt het orkest het nummer Sorry van Kyteman en ik daar wil ik graag ook zelf bij meedoen, vandaar.”

Jubilarisconcert Koninklijke Harmonie Phileutonia, zaterdag 16 juni, 19.30 uur, De Harmonie, Hoogstraat 310. Toegang gratis. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven