Volledig scherm
© EPA

Piloten in Eindhoven slepen Ryanair voor de rechter

EINDHOVEN - Het conflict tussen Ryanair en het Eindhovense personeel escaleert steeds verder. Nu slepen zeventien piloten de vliegmaatschappij voor de rechter. Ze willen voorkomen dat de Eindhovense thuisbasis gesloten wordt. 

Zeventien piloten van Ryanair slepen hun werkgever voor de rechter. Met een kort geding proberen ze voor elkaar te krijgen dat Ryanair uiteindelijk terugkomt op de beslissing om de basis op Eindhoven Airport te schrappen. 

Dat doen ze door de rechter te vragen een stokje te steken voor de gedwongen overplaatsing van het Eindhovense personeel naar andere plekken in Europa. 

,,Ryanair plaatst de Eindhovense mensen over om stakingen te voorkomen", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers namens de piloten. ,,Dat is een oneigenlijke grond voor overplaatsing, vinden wij. Als de gedwongen overplaatsing van personeel voorkomen kan worden, is het schrappen van de maatregel om de thuisbasis te sluiten vrijwel automatisch van de baan."  

Staken

Het kort geding van de piloten tegen het Ierse Ryanair dient donderdagochtend voor de Bossche rechtbank, bevestigt een woordvoerder van justitie. ,,Ryanair wil niet meer met ons praten", zegt Van Doesburg. ,,Dan resten er maar twee manieren om ons doel te bereiken: staken of een gang naar de rechter. Wij kiezen voor de meest klantvriendelijke manier."

De rechtszaak is een nieuwe stap in het steeds verder escalerend conflict tussen Ryanair enerzijds en het op Eindhoven Airport ondergebrachte personeel van de vliegmaatschappij anderzijds. Het gaat behalve om veertig  piloten ook om bijna honderd man cabinepersoneel. 

Quote

Ryanair wil niet meer met ons praten

Joost van Doesburg, Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers

Het cabinepersoneel is ook al in actie gekomen tegen het sluiten van de Eindhovense Ryanair-basis. Nadat de vliegmaatschappij niet inging op hun eis terug te komen op het besluit tot sluiting kondigden ze acties aan. Zo vroegen ze afgelopen woensdag, tijdens een debatavond in het Evoluon over de toekomst van Eindhoven Airport, om aandacht voor hun penibele situatie. Verdere acties worden niet uitgesloten.

Baan

Als gevolg van de sluiting van de Eindhovense thuisbasis van Ryanair begin november raken de personeelsleden hun baan kwijt, als ze niet bereid zijn te verhuizen voor hun werk tenminste. Het personeel wijst erop dat verhuizen voor de meeste van hen praktisch gezien onmogelijk is. 

Volledig scherm
© AFP

In samenwerking met indebuurt Eindhoven