Volledig scherm
Diana Hounjet en Younes Khayati in het Leercentrum van Playing for Success. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

Playing for Success in Philips Stadion in Eindhoven maakt kinderen weerbaarder

EINDHOVEN - Kinderen die een zetje kunnen gebruiken en die les krijgen in de inspirerende omgeving van een voetbalstadion. Dat was het idee voor Playing for Succes. Dat viert komende zondag het tienjarig bestaan, natuurlijk in het Philips Stadion.

Playing for Success is bedoeld voor kinderen bij wie op school er niet uit komt wat er in zit. In het stadion krijgen ze na schooltijd lessen met een wow-factor: spelletjes met andere deelnemers, samenwerken en leren communiceren. Dat gebeurt in het Leercentrum van het stadion, maar ook in het stadion zelf. Want ook de grasmat en de tribunes moeten hen inspireren.

Younes Khayati (12) uit Eindhoven nam anderhalf jaar terug deel aan het programma, twaalf weken lang, steeds tweeënhalf uur na schooltijd. Hij kwam er als achtste groeper binnen, omdat zijn moeder vond dat hij niet sterk genoeg in zijn schoenen stond. ,,Ik was altijd stil, heel bescheiden en had nooit een weerwoord", vertelt hij. ,,Toen mijn moeder me vertelde dat ik daar mee aan de slag moest, begreep ik dat wel. Ik ben voetbalfan en vond het dus heel leuk om daar uitgerekend bij PSV aan te werken."

Voor Younes was het vooral belangrijk zelfverzekerder te worden en vlotter te kunnen praten, zonder te stotteren. ,,In het begin vond ik het best eng. Maar nu stotter ik inmiddels helemaal niet meer en durf ook voor mezelf op te komen. Ik zit op het Antoon Schellens College, volgend jaar hoop ik op het Eckart College vmbo-t of havo te gaan doen."

Diana Hounjet (15) was elf toen ze bij Playing for Success binnenkwam. Ook zij had weinig zelfvertrouwen, durfde niks te vragen als ze iets niet snapte en dacht dat ze problemen zelf wel kon oplossen. Ook voor haar veranderde dat na het traject bij Playing for Success. ,,Ik haal betere punten en vertel thuis wat ik heb gedaan en moet doen. Dat gaat steeds beter."

Playing for Success viert het tienjarig bestaan zondag rondom de wedstrijd PSV-VVV. In de rust laten deelnemers dan op de grasmat zien hoe zij leerden samenwerken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven