Politie ontdekt ‘per toeval’ zeer professionele hennepfabriek in Eindhoven

update + videoEINDHOVEN - In een loods aan de Raedeckerstraat in Eindhoven is vrijdagmiddag een grote hennepkwekerij gevonden. In loods stonden nog zeker 500 planten. De politie ontdekte de kwekerij per toeval tijdens een actieweek tegen ondermijnende criminaliteit. 

Het zijn de tie-wraps die alle kabels netjes bij elkaar houden, de kleine kalendertjes waar de bloei- en snoeitijden op worden bijgehouden, de transformatoren die netjes in rekken staan: de hennepkwekerij die werd aangetroffen in een loods in Woensel ademt één en al professionaliteit. Ook omdat er van spaanplaat en hout een complete loods in de loods is gebouwd. Een ‘hennepfabriekje’, klinkt het dan ook al snel.

De kwekerij werd ontdekt tijdens een actie van ondermijningsteam BITE, waarin de gemeente Eindhoven samenwerkt met onder andere de politie. Een week lang richtte het team zich daarbij op oude drugspanden waar in het verleden kwekerijen of labs werden gevonden. Het leidde op maandag en dinsdag tot de vondst van een hennepdrogerij en honderd kilo chemicaliën voor de productie van synthetische drugs.

Maar de klapper van de week werd tot het laatst bewaard. Daar kwam overigens wel een vleugje geluk bij kijken. Want de loods stond niet op de lijst met te controleren panden. Het team was in de buurt toen een omwonende tipte om eens in het bewuste pand te gaan kijken. Daar roken agenten een lichte hennepgeur. Bovendien waren alle ramen afgetimmerd en afgekit.

Volledig scherm
Politieagent Esther Janssen praat burgemeester John Jorritsma van Eindhoven bij over de aangetroffen hennepfabriek. © Bert Jansen

Eenmaal binnen trof het team een grote houten constructie aan met daarin drie verschillende ruimtes. De eerste bleek een kwekerij in aanbouw, in de tweede stonden 480 planten en in de derde was de hennep net geoogst. In totaal was er ruimte voor ongeveer 1500 planten, zag ook burgemeester John Jorritsma die een kijkje kwam nemen. “Dit is heel erg professioneel ingericht en heeft duizenden euro’s gekost”, zegt Esther Janssen, eenheidscoördinator georganiseerde hennepteelt bij de politie Oost-Brabant.

Janssen wijst op de houten hal binnen de hal: “Door het zo in te richten, voorkom je onder andere dat je wordt ontdekt als er een helikopter overvliegt. Met een warmtecamera zou je anders meteen zien dat er hier een kwekerij zou zitten. Gelukkig kwamen we er via een andere weg alsnog terecht.”

In de woning die aan de loods grenst, werden (vermoedelijk) illegaal kamers verhuurd. Bovendien was het door het ontbreken van brandmelders en goede vluchtroutes niet veilig mocht er brand uitbreken. Alle dertien bewoners moeten tijdelijk een nieuw onderkomen zoeken.

Volledig scherm
Gevonden hennepfabriek in Eindhoven © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven