Politie pakt ANP-journalist op bij Pegida-actie in Eindhoven

De politie heeft zaterdagmiddag een journalist die verslag deed van de Pegida-actie in Eindhoven opgepakt. De man werkt voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Naast de verslaggever is ook zijn vrouw door de politie meegenomen. De man is inmiddels weer vrijgelaten nadat uit onderzoek bleek dat de verdenking niet juist was.

Aanhangers van de Anti-islambeweging Pegida hielden zaterdagmiddag in de buurt van de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel een actie zonder dat zij daarvoor toestemming hadden van de burgemeester van Eindhoven. Zij werden daarbij bekogeld met eieren en stenen door tegendemonstranten. Na ongeveer een kwartier werden de Pegida-aanhangers met busjes afgevoerd. ,,Alle Pegida-aanhangers zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek”, meldt de politie. Het gaat om ongeveer acht personen.

De verslaggever en zijn vrouw werden opgepakt, omdat in de ogen van agenten hun gedrag nabij Pegida-aanhangers verdacht was. De journalist toonde nog wel zijn perskaart, maar dat was voor de politie niet voldoende. Het tweetal is rond 17.00 uur vrijgelaten met welgemeende excuses.

Al wekenlang bezorgt Pegida de mannen op het Eindhovense gemeentehuis kopzorgen met de aankondiging van demonstraties of, als die worden verboden, flyeracties. De anti-islambeweging weigert zich neer te leggen bij een verbod op een demonstratie rond de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel.

Volledig scherm
Politie houdt mensen aan bij Pegida-actie in Eindhoven. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven